Romania si Letonia sunt singurele tari din randul ultimelor zece state care au aderat la Uniunea Europeana (UE10) in care economia va continua sa scada si in 2010, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale. Potrivit autorilor raportului, corectiile din cele doua tari reflecta "nevoile mari de ajustare de la boom-urile inregistrate inaintea crizei".​

In 2010, Slovacia si Polonia au evoluat cel mai bine, cu rate de crestere de peste 3,5%, favorizate de ajustarile reduse care au trebuit facute in timpul crizei, de normalizarea comertului global si a fluxului de capital si, in cazul Poloniei, de un consum solid.

In cazul Estoniei si Lituaniei, care au facut ajustari masive in timpul crizei, cresterea va fi de aproximativ 2%, dupa contractii de 15% in 2009. Cresterea din Cehia, Bulgaria, Ungaria si Slovenia va fi mai modesta, fiind cuprinsa intre 0 si 2%.

Economiile tarilor din UE10 au crescut cu 2,2% in trimestrul al doilea

Conform raportului citat, economiile ultimelor zece state care au aderat la Uniunea Europeana au crescut in al doilea trimestru cu 2,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa ce in primele trei luni avansul a fost de 0,6%. Ritmul de crestere s-a imbunatatit nu numai datorita efectului de baza, in conditiile in care trimestrul doi din 2009 a fost perioada cea mai dura a crizei, ci si datorita dinamismului economiilor din regiune, arata analistii institutiei.

"Cresterea comertului global si a productiei industriale a intensificat activitatea economica. Economiile europene beneficiaza de o intensificare a comertului, de reinstaurarea increderii in pietele financiare ca reactie la unele masuri decisive legate de politicile din domeniu, la dobanzile scazute, precum si la efectele pozitive ale feedback-ului dintre sectoarele real si financiar", se spune in raport.

Banca Mondiala estimeaza ca in 2010, toate cele zece state luate in calcul in aceasta analiza vor inregistra crestere economica.

Deficitele fiscale din Romania, Bulgaria, Polonia şi Slovacia ar putea depasi tintele stabilite

România, Bulgaria, Polonia şi Slovacia ar putea inregistra deficite fiscale mai mari decât ţintele stabilite pentru finalul anului 2010. Institutia internationala arata ca in România si Bulgaria deficitele fiscale mari se datoreaza ritmului lent de redresare.

"Deficitele fiscale din UE10 se vor reduce moderat in 2010. (...) Dintre tarile UE10, Bulgaria, Polonia, România şi Slovacia ar putea inregistra deficite fiscale mai mari decât cele stabilite la începutul anului”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Redresarea a ajuns si pe piata muncii

Analistii BM arata ca numarul locurilor de munca a crescut in toate tarile UE10, cu exceptia Lituaniei, numarul angajatilor din aceste tari ajungand la 43,6 milioane, de la 42,5 milioane in primele trei luni.

Comparativ cu nivelul din cel de-al doilea trimestru din 2008, numarul angajatilor este cu 1,3 milioane mai mic.

Ultimele zece ţări care au aderat la Uniunea Europeană (EU10) sunt Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. ​