Salariile bugetarilor vor creste, in urmatorii patru ani, cu 43% fata de nivelul la care se afla in prezent, a declarat joi ministrul Muncii, Ioan Botis, citat de Agerpres. Acest nivel include reducerea cu 25% aplicata de la 1 iulie. Cresterea salariilor bugetarilor pentru anul 2011 va fi negociata inclusiv vineri cu FMI si Comisia Europeana, pentru ca luni forma finala sa ajunga pe masa Guvernului, iar apoi Executivul sa isi asume raspunderea pe legea salarizarii unitare.

"Noi, prin legea-cadru de salarizare, am propus un obiectiv general. Obiectivul general este cresterea salariilor in zona bugetara, in urmatorii patru ani, cu 43%. Deci aceasta anvelopa pe care o avem astazi vrem sa o ducem undeva la o crestere cu 43% in urmatorii ani. Ca sa faci aceasta crestere, trebuie sa creezi viziunea, modul in care te dezvolti pana acolo, si atunci am creat legea-cadru. In fiecare an, pentru a crea cate un pas in legea-cadru, venim cu o lege de aplicare, astfel incat, incepand de la 1 ianuarie 2011, in fiecare an vom elabora cate o lege pentru a duce functiile pe aceeasi zona si pe acelasi nivel de salarizare, pe aceeasi munca", a declarat Botis.

Ministrul Muncii a precizat ca, in elaborarea noii legi de salarizare, s-a dorit conectarea zonei economiei reale cu zona bugetara si a dat asigurari ca niciun bugetar nu va pierde la salariu prin reincadrare.

Potrivit proiectului legii salarizarii unitare, salariile de baza in sectorul public vor creste in 2011 cu 15 la suta, dar raportate la nivelul diminuat, din luna octombrie 2010: "In anul 2011, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii, precum si al altor drepturi in lei sau in valuta ale personalului platit din fonduri publice, aflat in plata la 1 octombrie 2010, se majoreaza cu 15%. Cuantumul brut al drepturilor prevazute se va stabili in anul 2011, tinandu-se seama de gradul sau treapta profesionala, vechimea in munca, vechimea in functie sau, dupa caz, in specialitate dobandite in conditiile legii pana la 31 decembrie 2010. Soldele de grad/salariile gradului profesional detinut sunt cele avute in luna octombrie 2010, majorate cu procentul de 15%".