Presedintele Rezervei Federale Ben Bernanke ar putea acuza vineri China si alte economii emergente ca sunt de vina pentru actualele probleme globale, prin faptul ca isi tin cursul monedelor depreciate, scrie WSJ in editia sa de vineri (pentru abonati). Prin pastrarea monedelor lor in mod artificial slabite, Bernanke sustine în observatiile pregatite pentru a fi facute publice vineri la Frankfurt, ca state precum China, Tailanda, Singapore si Taiwan ca permit propriilor economii sa se supraincalzeasca, impunand o redresare cu doua viteze, mai noteaza WSJ.

Presedintele Fed, Ben BernankeFoto: Agerpres

Bernanke iese la atac dupa ce Fed a decis sa cumpere obligatiuni de stat in valoare de 600 miliarde dolari SUA, într-un efort de a cobori ratele dobânzilor pe termen lung, gest criticat aproape in intreaga lume. Criticii din S.U.A. spun ca gestul Fed ar putea provoca inflatie. Criticii din afara SUA se tem ca achizitia de obligatiuni ar putea provoca noi bule sau ca Fed încearca sa slabeasca dolarul pentru a impulsiona exporturile americane.

Oficialii Fed au negat ca acesta ar fi scopul lor, desi Bernanke a recunoscut ca puterea monedei americane ar trebui sa slabeasca fata de monedele de pe pietele emergente, deoarece economiile acestora cresc mai repede decat cele din lumea dezvoltata.

Mesajul presedinte al Fed, desi argumentat riguros stiintific, a fost pe un ton iritat, acuzand fara diplomatie pietele emergente de presiuni inflationiste si tensiuni valutare. Bernanke ar putea aduce ca argument cateva grafice care ilustreaza modul in care Taiwan, Singapore si Thailanda isi tin cu agresivitate monedele la un curs scazut.

"De ce oficialii din mai multe piete emergente refuza sa lase ca monedele lor sa se aprecieze catre niveluri mai apropiate de fundamentele propriilor economii?" se intreaba Bernanke. În principal, spune el, deoarece acestea sunt “lipite” de o strategie pe termen lung de crestere bazata pe exporturi, cu rate de schimb ieftine.

Bancile centrale gestioneaza ratele de schimb ca interventie pe pietele valutare. Cu dolarii proveniti din exporturi, bancile centrale cumpara active ca titluri de stat americane, in loc sa ii schimbe in moneda locala in mod liber, pe piata, ceea ce impiedica aprecierea monedelor emergente.

Bernanke constata ca, prin prevenirea aprecierii yuanului, China a acumulat un stoc de active de 2600 miliarde dolari. Riscul e urias pentru americani: daca China vinde obligatiunile americane, le ieftineste si împinge în sus rata dobanzii SUA.

Bernanke raspunde si criticilor venite din interiorul SUA, argumentand ca somajul ar fi continuat sa creasca fara demersul Fed si ca inflatia este prea mica, riscand sa scada si mai mult. "Pe ei traiectoria economica actuala din Statele Unite, exista riscul de a vedea milioane de lucratori someri ani de zile", a avertizat Bernanke. "Ca societate, ar trebui sa gasim acest rezultat inacceptabil."