“Intrarea în zona euro va avea loc la orizontul anului 2015. Adoptarea euro este ultima şi nu prima fază a procesului de convergenţă. Ea trebuie să se bazeze pe consens politic naţional, fiind rezultatul efortului cultural, social, sindical, al sferei antreprenoriale, astfel încât să coaguleze societatea”, a declarat Agnes Nagy, membru al Consiliului de Administratie al BNR in cadrul unei conferinte tinute la sediul Universitatii Targu Mures. Potrivit oficialului BNR, adoptarea unilaterală a monedei euro nu este nici posibila si nici viabila, intrucat nu înlocuieşte procesul de reformă şi de restructurare a economiei.

Agnes Nagy, membru CA al BNRFoto: BNR

Mixul de politici trebuie corelat cu fazele ciclului economic, iar impulsul indus în economie de politica fiscală trebuie

comportamentul sistemului public

comportamentul sistemului public

Foto: BNR

să fie de semn contrar celui al deviaţiei PIB-ului de la nivelul său potenţial, mai sustine Agnes Nagy. In plus, mai arata ea, asigurarea stabilităţii preţurilor trebuie asigurata printr-o politică monetară restrictivă în perioadele cu exces de cerere. “Politica fiscală şi de venituri trebuie să joace un rol activ în limitarea creşterii nesănătoase a creditului, precum şi în prevenirea supraevaluării preţului activelor”, mai sustine Agnes Nagy.

Alti economisti spun insa ca tinta de adoptare a monedei euro in 2015 este prea optimista. Asta a declarat de pilda economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Peter Sanfey, in cadrul unui seminar organizat de Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR).

"Personal, cred ca tinta de adoptare a monedei euro in anul 2015 este optimista pentru Romania. Nu este un lucru simplu, iar problemele nu se pot rezolva peste noapte", a declarat Peter Sanfey.

El a mai aratat ca modelul de crestere economica al tarilor din regiune nu a fost "fundamental rau", dar are nevoie de unele modificari. Oficialul BERD a precizat ca tarile din Europa Centrala si de Est au nevoie de o noua "agenda de crestere" si nu de un nou model de crestere economica.

"Agenda de crestere ar trebui sa prevada o crestere mai sigura si o revigorare a cresterii economice. Romania si celelalte tari din regiune nu se pot izola complet, si nici nu trebuie, dar trebuie sa evite fluctuatiile de crestere", a mai spus economistul sef al BERD.

Vezi atasata intreaga prezentare a oficialului BNR