La capatul unei zile de joi plina de discutii tehnice, expertii europeni si cei ai FMI au intrat vineri in negocierile propriu-zise asupra planului de salvare destinat asanarii sistemului bancar irlandez, care ameninta intreaga Europa. Specialistii BCE, FMI si ai UE, aflati inca de joi la Dublin, au discutat ieri liniile generale in care s-ar circumscrie imprumutul acordat irlandezilor, urmand ca vineri sa fie stabilite detaliile de baza, a confirmat AFP directorul pentru relatii externe al FMI, Caroline Atkinson.

Ea a mai precizat ca delegatia se va mari cu inca 12 experti ai Fondului care vor ajunge vineri la negocieri. In total, reuniunea de vineri de la Dublin va cuprinde circa 30 de persoane, discutiile vizand ambitiile programului guvernamental, care prevede economii de 15 miliarde de euro in urmatorii patru ani. Potrivit Irish Times, discutiile ar putea aborda inclusiv reducerea activelor din sistemul bancar irlandez, prin vanzarea acelor active ne-strategice, avand in spate garantia FMI si a UE ca se vor gasi cumparatori pentru aceste active.

Sumele care circula legate de volumul imprumutului variaza intre 40 si 100 de miliarde de euro, suma apropiata de cele 110 miliarde de euro imprumutate in urma cu 6 luni de catre greci. Oficialii irlandezi (mai putin seful Bancii Centrale) spun ca nu e nevoie de niciun imprumut. Ca, cel mult se discuta de o centura de siguranta pe care Dublinul o poate folosi pentru sustinerea sistemului bancar, spune ministrul de Finante, Brian Lenihan.

Reamintim ca bancile irlandeze au fost deja sprijinite de stat cu circa 50 de miliarde de euro, ducand deficitul public la 32% din PIB. Recapitalizarea se pare ca nu a fost suficienta iar bancile irlandeze au continuat sa obtina finantari cu dificultate de pe pietele internationale. Pentru ca dificultatile economiei irlandeze sa nu afecteze prin contagiune si celelalte state, UE si FMI vor sa actioneze cat mai rapid cu putinta.

Presa locala irlandeza foloseste cuvinte dure cu privire la imprumutul pe care Statul e nevoit sa il ia. "Umiliti", scrie vineri Irish Daily Mail. "Libertatea pierduta", noteaza si Irish Sun, in timp ce Irish Examiner publica un text intitulat "Declaratie de Dependenta" (aluzie la proclamatia facuta cu ocazia obtinerii independentei, in 1916).

De departe eurosceptici convinsi, irlandezii ii acuza acum pe ceilalti europeni ca in realitate urmaresc renuntarea la ceea ce de fapt a fost motorul miracolului celtic- cota de impunere de 12,5%. Negocierile vor dura "cel putin cateva zile", potrivit secretarului de stat Dick Roche.