Banca Populara a Chinei a anuntat vineri ca a majorat sumele de bani pe care creditorii trebuie sa le pastreze in conturi deschise la banca centrala, pentru a combate cresterea inflatiei si majorarea preturilor la locuinte, potrivit AFP. Intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei se arata ca, din data de 29 noiembrie, nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) va creste cu 0,50 puncte procentuale, la 18%.​

Aceasta este ce-a de-a cincea majorare din acest an a RMO si cea de-a doua din noiembrie, lucru care arata preocuparea in crestere a autoritatilor ca avansul creditarii alimenteaza presiunile inflationiste din economie.

Aceasta masura de a tine in frau creditarea vine dupa ce rata anuala a inflatiei a crescut in octombrie cu 4,4%, peste tinta de 3% pentru acest an, aceasta fiind si cea mai mare rata de crestere din septembrie 2008 si pana in prezent.

Liderii de la Beijing sunt ingrijorati ca rata de crestere a preturilor la alimente si locuinte este prea rapida si ar putea duce la instabilitate sociala.

Miercuri, guvernul chinez a anuntat ca va controla preturile "daca acest lucru va fi necesar", in conditiile in care inflatia se accelereaza in tara.

"Daca acest lucru va fi necesar, vor fi interventii asupra preturilor principalelor produse de prima necesitate precum si asupra materiilor de productie", se arata in nota publicata de guvernul central. De asemenea, guvernul de la Beijing subliniaza necesitatea "de a asigura aprovizionare pietelor pentru a ajuta stabilitatea preturilor".