Ministerul Finantelor Publice va lansa in data de 25 noiembrie o emisiune de obligatiuni in euro cu o valoare de un miliard de euro si maturitate la trei ani, se arata intr-un comunicat al institutiei. Reprezentantii MFP arata ca sumele atrase in urma licitatiei vor fi folosite pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

Emisiunea de titluri de stat va fi destinata pietei interne si va avea o dobanda de 4,5% pe an.

"In data de 25 noiembrie 2010, Ministerul Finantelor Publice va lansa pe piata interna, prin procedura de licitatie, o emisiune de obligatiuni de stat cu o valoare anuntata de un miliard euro, cu o maturitate de 3 ani si rata cuponului de 4,5% pe an", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Aceasta este a doua emisiune de titluri de stat in valuta lansata pe piata locala, dupa cea din iulie, cand Ministerul Finantelor a obtinut 1,2 miliarde de euro, de trei ori mai mult comparativ cu valoarea programată, de 400 de milioane de euro, pentru care plateste o dobanda medie anuala de 4,9%.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la postul national de televiziune, ca Romania incearca sa angajeze un credit pe trei ani cu dobanda de 5%, iar daca reuseste acest lucru inseamna ca tara a redevenit credibila.

"Si vom avea o proba foarte curand, proba va fi legata de nevoia de imprumut pe care statul roman trebuie sa il faca in jurul datei de 23-24-25 noiembrie. Este scadent cam 1,2 miliarde pe care i-am imprumutat acum un an din sistemul bancar. In Romania sa stiti ca neavand banci romanesti este ca si cum te-ai imprumuta la Londra. Daca noi vom reusi sa luam acest credit de circa un miliard de euro, cu dobanzi sub 5%, inseamna ca Romania a redevenit credibila", a spus Basescu.

El a precizat ca Irlanda se imprumuta in prezent de pe piata la dobanzi de 9%, iar Grecia la dobanzi de peste 8%. "Sub 5% inseamna recunoasterea de catre piata a masurilor pe care statul roman le-a luat. Imi doresc sa fie acela momentul adevarului pentru ca, daca acum, la sfarsit de program cu Fondul Monetar, noi reusim sa angajam un credit si nu pe un an, cum a fost acesta, ci pe 3 ani, cu dobanda de sub 5%, inseamna ca Romania, din punct de vedere credibilitate, pleaca pe o panta favorabila", a adaugat seful statului.