De mai bine de o saptamana am fost deconectat total de la realitate astfel incat nu mi-am mai actualizat blogul. Lucrurile insa merg inainte, iar in perioada care a trecut am avut de-a face cu numeroase dezvoltari interesante pe care voi incerca sa le acopar in aceasta saptamana. Cum probabil v-ati dat seama, vom incepe cu Irlanda deoarece este cel mai spinos subiect al actualitatii si una dintre marile amenintari la adresa integritatii UE.

Despre acest subiect am scris inca din 2008 cand remarcam ca preturile imobiliarelor au luat-o in jos, fapt care nu putea ramane fara consecinte. Acum mai bine de un an, remarcam ca datoriile externe ale Irlandei sunt nesustenabile, iar ceea ce s-a declansat acum era numai si numai urmarea fireasca a acelei realitati. La momentul respectiv au fost multi contestatari ai acestei idei, unii acuzandu-ma ca umblu "cu jumatati de masura" (un review al comentariilor postate atunci e mai mult decat edificator). Privind retrospectiv ne dam seama ca ceea ce s-a intamplat in Irlanda era ceva normal: banci cu active de cateva ori mai mari decat PIB-ul tarii care si-au fabricat averea din isteria pietei imobiliare. Efectul de scadere a preturilor din domeniu a pus presiune pe dezumflarea balonului, ceea ce pentru banci inseamna pierderi. Statul a incercat sa acopere pierderile bancilor si a constatat ca este in imposibilitatea de a face aceasta miscare. In aceste conditii, un pachet financiar de ajutor era inevitabil. Degeaba au bravat irlandezii ca se vor lupta singuri cu aceasta criza sau ca in niciun caz nu se pune problema unui imprumut. Realitatea i-a lovit nemilos punandu-i pe branci si, mai grav, Europa s-a trezit din nou luata pe nepregatite.

Avand experienta "lectiei grecesti", europenii s-au mobilizat ceva mai repede, garantand un eventual ajutor financiar pentru Irlanda. Nu trebuie uitat insa ca aceasta mobilizare exemplara este data si de detinerile masive de bonduri irlandeze ale bancilor engleze si franceze. Un amanunt destul de mic, atat de "mic" incat nu a fost introdus ca parametru in testele de stress efectuate asupra bancilor din tarile respective. O explozie a Irlandei ar dinamita cu siguranta si institutiile financiare din aceste tari.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.