Marea Britanie va contribui cu aproximativ sapte miliarde de lire (8,1 miliarde euro) la ajutorul financiar acordat Irlandei, a declarat luni ministrul britanic de Finante, George Osborne, citat de The Wall Street Journal.

Pe fondul informatiilor ca guvernul britanic va contribui cu aproximativ sapte miliarde de lire sterline la pachetul de salvare, George Osborne a confirmat ca suma este "in jurul acestei valori". "Este vorba de miliarde, nu de zeci de miliarde", a spus el.

"Avem o relatie economica aparte cu Irlanda. Nu cred ca era in interesul national al Marii Britanii sa nu participam la acest ajutor financiar", a mai spus Osborne la BBC Radio.

Oficialul britanic nu a dorit insa sa dea detalii referitoare la acordul ce urmeaza a fi incheiat cu Irlanda, precizand ca inca exista discutii cu privire la acest subiect.

De asemenea, ministrul suedez de Finante a anuntat ca tara sa va imprumuta Irlandei pana la 10 miliarde de coroane (1,1 miliarde de euro). Aceasta suma se va adauga fondurilor primite de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

"Oferim un imprumut similar celor pe care le-am acordat Islandei si Letoniei", a declarat Anders Borg la postul public de radio, citat de AFP. El a adaugat ca "nu a fost luata o decizie finala cu privire la marimea imprumutului, insa acesta va avea un nivel similar celor acordate Islandei si Letoniei.

Oficialul suedez a mai precizat ca imprumutul, care va trebui aprobat de Parlament, va fi acordat cu o dobanda de aproximativ 3%.

Irlanda a cerut la sfarsitul saptamanii trecute ajutorul UE si al FMI, dupa ce premierul Brian Cowen a anuntat restructurarea sistemului bancar si un plan drastic de austeritate.