Cui datoreaza Irlanda zecile de miliarde de euro?
Tot pe atata detin si bancile britanice (dintre care merita mentionata banca de stat RBS, foarte activa in Irlanda). In baza putinelor date oficiale, Reuters a facut un clasament al bancilor care detin datoria Irlandei. Cap de lista- Hypo Real Estate cu peste 10 miliarde de euro. Potrivit oficialilor bancii (de stat) germane, expunerea a fost mult diminuata in luna octombrie. Cu ce pret, se poate banui.
Cifrele reprezinta epunerea neta, la finele lunii martie, in milioane de euro:
Hypo Real Estate- 10.280
Royal Bank of Scotland- 5.020
Allied Irish Bank- 4.136
Bank of Ireland -1.186
Crédit Agricole - 929
Danske Bank - 655
Deutsche BankD - 400
HSBC- 593
BNP Paribas- 571
Group BPCE- 491
Société Générale- 453
KBC Group- 446
Acum, guvernul irlandez intentioneaza lărgirea bazei de calcul a impozitului pe societăţi în schimbul ajutorului internaţional, menţinând totuşi o rată de impozitare scăzută, în pofida criticilor din partea mai multor ţări, conform unor surse anonime citate de AFP.
"Irlanda doreşte să lărgească aria de impozitare a societăţilor", în schimb rata de impozitare nu se va schimba, deoarece conducerea de la Dublin face din această impozitare scăzută "casus belli", a declarat sursa citată.
Dacă această iniţiativă se confirmă, ea ar confirma presiunea mai multor ţări europene de a creşte nivelul de impozitare, considerat a fi un fel de dumping fiscal, în scopul atragerii companiilor. În Irlanda, impozitul pe profit este de doar 12,5%, în vreme ce media în zona euro este de 25,7%.
Conducerea de la Dublin refuză însă să majoreze impozitul, care a stat mult timp la baza creşterii economice, măsură ce ar duce la creşterea veniturilor fiscale şi reducerea deficitului.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
E mai bine ca statul a dat bani unei sau unora din bancile falimentare ca sa se salveze si acum se va imprumuta pentru a suplini lipsa banilor?
Eu nu as fi de acord ca statul roman sa dea bani bancilor pentru a nu da faliment.
Daca vreti sa vedeti ceva mai nou un google dupa "Cine stie castiga. In varianta financiar-bancara"
Sau dupa "quantitative easing explained"
Adica daca bancile irlandeze intra in faliment, antreneaza pierderi catre bancile din Germania, UK, Franta, care si-au plasat banii in bancile Irlandeze, suta aia de miliarde.
In acest caz, pierderile din bancile finantatoare ar duce la greutati, falimente sau sa fie platite de contribuabilul german, din UK, etc.
Asa ca, ei imprumuta Irlanda, care pune banii in banci, care bani se duc inapoi catre cei care au finantat.
Din aceasta schema, ramane datoare Irlanda, care ca trebui sa rambrseze imprumutul de la contribubilul Irlandez.
Totusi, mi se pare o povara foarte mare: 100 de miliarde la 4 milioane locuitori cat are irlanda..e ceva...nu-i vad bine...desi au huzurit-o suficient, cu salariu minim pe economie de 1300 de euro/luna...
falimentul si reorganizarea sunt normale a se vedea Lehman Brothers care a dat faliment intai...
la noi nu a fost la fel?
bancile au facut plinul facand profituri de miii de ori mai mari decat in restul Europei si au scos capitalul in afara tarii, apoi baietii au cerur bani de la stat ca sa se salveze ... si ghici ce PDL si Basescu au imprumutat bani de la FMI cas a salveze bancile... aceiasi bani au reintrat in visteria nationala prin imprumuturile publice de la banci in conditii clar mult mai dezavantajoase decat daca s-ar fi pastrat banii de la FMI ...
In Irlanda nu se va intampla asa ceva putem pune pariu pe tema asta aia chiar ai societate civila si profesionisti la guvernare...
si da bancile sunt dusmanii cetatenilor sau se comporta astfel in Romania....
Oricum, e DEPARTE de ceea ce afirmi.
Asa si-i recupereaza de la intreg poporul Irlandez
Un articol bun care reflecta punctul de vedere American fata de responsabilitatea Germaniei:
http:// fluierasul .dyndns. info/SUAversusGermany.html
Rationamentul tau se bazeaza pe experienta trecutului.
Realitatea e ca pentru ei e o situatie win-win. Aruncam credite cu nemiluita automat profiturile cresc, lumea e fericita si vrea si mai multe credite.
Spirala creditarii ajunge la un punct critic de unde nu mai creste. Atunci folosesc toata influenta si ameninta statele cu lovituri financiare daca nu acopera iresponsabilitatea celor ce au luat credite.
Profiturile se mentin la nivele maximale cu riscuri minime.
Cine sunt prostii?
1.simplu statul denunta santajul.
2. banca intra cere executarea si nu poate recupera banii imediat datorita legilor de faliment personal...
3.banca TREBUIE sa suporte din moment ce si-a asumat un risc.E puternica supravietuieste nu ? nici o problema.
Pe trement lung e o chestie mult mai sanatoasa decat salvarea celor puternici.
Acum pentru ca corporatiile si implicit bancile sunt mai puternice ca statul se pot juca periculos.
Profituri maxime cu riscuri minime.
Hartiile sau bucatelile de plastic din buzunarul tau
nu valoreaza nimic.
Ceea ce ai tu este o cifra, o inregistrare intr-o baza de date - "in the cloud".
Adica crezi ca ai. De fapt, tu nu ai nimic: cifra respectiva are o alta cifra asignata ei - ID-ul tau in baza de date.
ID-ul are asignata o inregistrare cu numele si adresa ta.
Asta nu-ti apartine tie, asta e despre tine.
Deci cine are banii ? Banca ? Banca are baza de date.. Si serverele...
Sau poate este invers? Ce ar fi banca fara servere si baza de date ? O cladire cu functionari care stiu sa butoneze la calculator ..
Dar de unde are banca cifrele din baza de date ? De la alta banca, care are baza ei de date, care la randul ei are inregistrari in alta baza de date si tot asa...
Reteaua globala a serverelor cu cifre despre oameni, companii, tari.
Bine ati venit in era digitala, dragi sclavi. Odihniti-va bine, maine dimineata trebuie sa va treziti si sa dati inca o bucatica de suflet pentru masina.
Doar nu vrei ca cifra despre tine sa scada, nu-i asa ?
Masina spune cine esti, cat valorezi, daca merita sa fii auzit si ce trebuie sa faci.
The Matrix Has You. Muhahahahaha :)
Va spun eu, prin alte imprumuturi.
Taman ama amanetat viitorul iar tradatorii au vandut clanurilor mafiote INTREAGA AVERE a STATULUI.
Statul e in KR-u gol, lasat de cei care conduc tara de 20 de ani.
In cei 8 ani de guvernare PSD adunati de la Revolutie incoace am avut mereu cresteri economice si reforme majore... apoi a venit tragica guvernare 1996-2000 si apoi 2004 - 2010 lovitura de stat impotriva democratiei si competentei, cu ceva performante totusi intre 2006-2008 cand PNL a guvernat singur iar cu performante notabile...
deci cine e de vina ?
cei 12 ani de givernare a PDL ?
Daca da, ai dreptate. Altfel...
d'aia o sa si dispareti ca partid nu aveti doctrina nu aveti performanrte sunteti nesimtiti si in cei 12 ani de guvernare ai vostrii tara a fost in haos si criza economica!
un an 2 nu e termen lung. si e buna o datorie externa da nu una imeensa raportatat la ponderea in PIB a datoriei externe...
Romania si -a vandut inca 2 generatii de acum incolo.
Problema este cu tot sistemul(daca se poate numi problema). Ciclul trebuie sa se incheie undeva. Eu zic ca mai bine falimentam cat mai de curand bancile(si alte "active toxice") si reluam ciclul decat sa ne chinuim ani la rand cu un sistem pe moarte.
Cu toti stim ca criza asta nu o sa treaca cu carpeala. Dar tot insistam sa prelungim chinul cat mai mult. Sa salvam ce ne aduce moartea. Oricum o sa moara, ramane numai cine se scoate cu cea mai mica datoare la sfarsit(datoarea nu se uita).
Nu as putea pretinde ca eu cunosc solutii mai bune ce au gasit mii de specialisti. Dau si eu cu parerea ca orice roman ca doar la asta ne pricepem. Mi se pare aberant ca o institutie sa exploateze prostia si lipsa de inteligenta/cunostinta a oamenilor(banci si datorii). De asta ar trebui sa avem "justitie", sa ne protejeze de sisteme piramidale, mafioti si alte scheme pe scara larga. Larga de marimea unei tari/continent...
Pana la urma conteaza ca omul sa fie ferict. Probabil sistemul asta de a cladi bule de vise care se prabusesc in termen scurt e cea mai buna metoda.