Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, care monitorizeaza evolutia finantelor publice grecesti, au cerut marti "mai multe eforturi" din partea Atenei in materie de reforme structurale, inainte de a varsa a patra transa din imprumutul acordat acestei tari, relateaza AFP.

Troica, asa cum numesc grecii inaltii functionari insarcinati cu vegherea desfasurarii planului de austeritate pentru insanatosirea finantelor publice ale statului, a preconizat o reforma in profunzime a sanatatii si societatilor publice, dar si o reforma fiscala pentru a majora veniturile la buget.

"Programul de redresare a economiei grecesti si-a atins obiectivele prevazute pana in prezent, pericolul principal este legat de posibilitatea de a face sa avanseze reformele structurale", a subliniat reprezentantul FMI Poul Thomsen, intr-o conferinta comuna sustinuta la Atena.

"Problema-cheie", potrivit UE si FMI, ramane reducerea cheltuielilor in sectorul sanatatii si starea financiara a societatilor publice, precum si imbunatatirea ameliorarii colectarii impozitelor.

"Programul se afla intr-un punct curcial, guvernul grec este decis sa continue reformele structurale. Potrivit UE si FMI, a treia transa (9 miliarde de euro) a imprumutului de 110 miliarde acordat Greciei va fi varsata dupa aprobarea, in decembrie, a raportului comun de supraveghere.

In ceea ce priveste a patra transa de 15 miliarde de euro, prevazuta a fi acordata pana in martie 2011, acordarea acesteia depinde de progresele realizate in aplicarea reformelor structurale sugerate.

Pe de alta parte, finantatorii internationali nu au exclus acordarea unui imprumut pentru Grecia sau refacerea calendarului de rambursare a actualului imprumut acordat in mai 2010.

"A sti daca Grecia va fi in masura" sa ramburseze in anii 2014 si 2015 creditul de 110 miliarde de euro "este efectiv o intrebare", a precizat Poul Thomsen.

"Avem mai multe optiuni pentru a rezolva aceasta problema, optiuni care permit o perioada mai lunga de rambursare sau acordarea unui nou imprumut", a explicat el.