"Din cate stiu, ele (bancile- n.red) sunt de vanzare. Sunt deja cativa ani de cand pledez pentru ca institutiile de credit din tarile mici sa apartina capitalurilor straine”, a declarat marti dupa-amiazaPatrick Honohan, guvernatorul Bancii Irlandei in fata Curtii de Conturi. “Pentru mine, acest lucru (detinerea bancilor locale de grupuri bancare straine-n.red.) nu ar fi o problema. Daca aceste capitaluri straine ar fi avut un loc mai mare in sistemul bancar, ar fi putut absorbi mai bine pierderile”, a mai precizat acesta. Potrivit guvernatorului, neincrederea pietelor straine cu privire la stabilitatea bancara si guvernamentala irlandeza este "nejustificata". Potrivit estimarilor Bancii Centrale, Irlanda ar putea cheltui numai pentru a repune pe picioare sistemul bancar local circa 50 de miliarde de euro.

Vezi care sunt bancile care detin datoria irlandeza

Dl Honohan a mai spus ca bancile ar putea reface încrederea in sistem prin cresterea transparentei si prin furnizarea mai multor informatii catre piete, ceea ce ar putea conduce si la reducerea costurilor împrumuturilor.

Honohan a mai spus ca in cadrul testelor de stress de anul viitor se va tine seama de evoluţiile economice şi de performantele împrumuturilor ca şi de perspectivele pe parcursul anului.

Actiunile bancilor irlandeze scazusera marti la jumatatea sedintei bursiere cu circa 25% din valoare pe fondul problemelor carora economia trebuie sa le faca fata.