"​Ordonanta 50 ramane un mare pericol daca ramane in forma actuala. S-au facut calcule privind impactul acestei Ordonante si rezultatele au aratat reduceri de venituri intre 450 si 900 de milioane de euro. Calculele BNR arata venituri in scadere cu 594 milioane de euro pentru perioada iulie-decembrie 2010. Noi am tot invocat in sustinerea faptului ca Ordonanta 50 excede Directiva europeana. Aceasta Ordonanta protejeaza atat de bine clientul incat bancile n-o sa-i mai dea credit", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea la un seminar organizat la BNR de Finmedia.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Potrivit acestuia, clientii care au dat bancile in judecata au destule argumente ca sa procedeze in acest fel. "Daca Ordonanta ramane ambigua si lasa o parte dintre clienti nemultumiti, nu e de mirare ca se ajunge in instanta. Noi nu spunem ca cei care au deschis actiuni in instanta au gresit. Sigur ca bancile o sa isi sustina punctul de vedere. Clientul isi face si el socoteala si decide daca se adreseaza sau nu instantei", a mai spus seful ARB si al CEC Bank.

Referindu-se la actuala criza, Ghetea apreciaza ca in Romania recesiunea s-a intins prea mult. "Aceasta perioada de recesiune s-a intins deja foarte mult. Daca pana acum bancile au reusit sa treaca cu brio prin aceasta perioada, cred ca de acum ne vor trebui mult mai multe eforturi pentru a iesi la liman. Sistemul va ramane suficient de solid. Desi in previziunile noastre 2011 ar fi trebuit sa fie anul in care neperformantele sa scada, personal cred ca mai avem mult de mers pana la redresarea economiei", a conchis Radu Ghetea.