BNR a demarat in aceasta perioada o serie de controale in bancile comerciale, fiind interesata de evolutia cazurilor de executare silita si de volumul si numarul creditelor neperformante, au declarat pentru HotNews.ro surse bancare. „Au venit cu mandat foarte clar, pe numarul de cazuri de executare silita si evolutia creditelor neperformante in 2010. Fireste, le-am pus la dispozitie intreaga documentatie, scopul acestor controale fulger fiind legat probabil- asta intuim noi acum- de posibile viitoare teste de stress”, au declarat oficialii unei banci comerciale. Semnalul a fost confirmat si de alti bancheri comerciali, in vreme ce oficiali ai BNR au spus ca asemenea controale sunt normale.

„E posibil sa derulam la inceputul anului viitor sau mai tarziu teste de stress, iar controalele de care vorbesc jucatorii bancari reprezinta o banala culegere de date. Testele de stress pe care le vom derula vor fi astfel mult mai aproape de realitatea din piata. Uitati-va la ce se petrece in intreaga Europa. La nici cinci luni dupa ce testele de stress bancare au indicat un sistem robust, capabil sa faca fata socurilor, iata ca realitatea demonstreaza o fragilitate a sistemului mult mai mare decat credeam. Asa incat ne rafinam si noi setul de date pe care sa le includem in model in asa fel incat la urmatoarele teste de stres sa avem in vedere si evoluţiile economiei ca şi cele ale imprumuturilor neperformante sau perspectivele pe parcursul intregului an viitor”, au declarat pentru HotNews.ro surse din BNR.

"Exista zone in care nivelul pierderilor raportate este mai mare decat cel al provizioanelor, ceea ce indica o discrepanta care poate trezi indoieli in mintea investitorilor”, au mai spus sursele noastre din BNR.

Testele de stress permit evaluarea vulnerabilitatilor bancare atat la nivel de sistem cat si la nivelul de banca, incercand sa cuantifice capacitatea sistemului bancar de a absorbi socuri in conditiile unor evenimente exceptionale dar plauzibile.

Asemenea initiative au loc la nivelul intregii Europe, Comitetul European al Supraveghetorilor Bancari, anuntand ca lucreaza la noi teste pentru verificarea soliditatii bancilor in situatii dificile, rezultatele urmand a fi publicate in iunie 2011. Presedintele institutiei a adaugat ca testele vor raspunde scenariilor elaborate de Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana.

Rolul principal al stress testului din perspectiva sistemica este de a identifica expunerile latente care pot genera efecte de contaminare la nivelul sectorului financiar, in vreme ce la nivel particular, ele pot furniza o verificare independenta asupra surselor potentiale de vulnerabilitate. Practic, pe baza stress testului pot fi identificate bancile vulnerabile care pot contamina sistemul si care vor fi apoi monitorizate mai atent.