Rusia si China au decis sa renunte la dolar in comertul bilateral, urmand ca schimburile comerciale sa se faca in monedele nationale, relateaza AFP. Anuntul a fost facut de premierii Wen Jiabao si Vladimir Putin, iar expertii chinezi citati de China Daily spun ca decizia reflecta imbunatatirea relatiilor bilaterale si nu reprezinta un atac impotriva dolarului, ci doar o modalitate de protejare a economiilor nationale.

Pana in prezent, cele doua super-puteri foloseau valutele internationale, in special dolarul, in schimburile economice dar, de la inceputul crizei financiare, oficiali de rang inalt din cele doua tari au inceput sa exploreze si alte posibilitati.

Acum, yuanul a inceput sa fie cotat fata de rubla pe piata interbancara chineza, urmand ca in scurt timp sa se efectueze cotatii si in Rusia.

Sun Zhuangzhi, cercetator principal la Academia Chinei de Studii Sociale, spune ca noul model este in conformitate cu trendul global, dupa ce criza financiara a expus slabiciunile unui sistem financiar dominat de dolar.

Un alt expert chinez, Pang Zhongying, de la Renmin University of China, a declarat ca aceasta decizie nu isi propune sa atace dolarul, ci sa elimine riscurile pe care dolarul le reprezinta.

Pe langa renuntarea la dolar in schimburile comerciale, Putin si Wen au semnat marti seara alte 12 documente, care vizeaza cooperarea in industria energetica, aeronautica, constructii de drumuri sau protejarea proprietatii intelectuale.

Unul dintre acorduri vizeaza achizitionarea a doua reactoare nucleare rusesti pentru uzina din Tianwan, cel mai modern complex energetic nuclear din China.

Putin a facut apel pentru cresterea comertului cu resurse naturale - principala sursa de venit a Rusiei - dar problema preturilor ramane una spinoasa.

Vicepremierul rus Igor Sechin a afirmat ca este putin probabil sa se ajunga la o intelegere asupra preturilor de export a gazelor naturale catre China inainte de jumatatea anului viitor.

Rusia doreste ca Beijingul sa plateasca un pret similar celui suportat de clientii europeni ai Gazprom, dar Beijingul negociaza o reducere.