Banca Centrala Europeana nu are in vedere actiuni similare celor puse in practica de Federal Reserve, pentru sustinerea economiei din Zona Euro, a declarat joi Gertrude Tumpel-Gugerell, membru in consiliul director al BCE, citata de Le Figaro.

Fed a anuntat recent ca va injecta 600 de miliarde de dolari in economia americana, cu scopul de a dinamiza o crestere modesta.

Intr-un interviu acordat INSEAD Knowledge, Gertrude Tumpel-Gugerell a spus ca economia din Zona Euro se comporta mai bine decat se estima initial, ceea ce determina BCE sa-si restranga treptat stimulentele, fara a fi necesare noi masuri de sustinere.

"Fiecare banca centrala trebuie sa ia masurile pe care le considera potrivite", a comentat ea decizia Fed Reserve. "Bancile (din Zona Euro, n.r.) sunt mult mai stabile si mai capabile sa obtina fonduri. Ele sunt mai putin dependente de BCE; acesta este un mesaj important", a incheiat ea.

Pe de alta parte, vicepresedintele BCE Vitor Constancio a cerut Chinei sa-si relaxeze politica de curs valutar, care i-ar permite sa ajunga la "o crestere mai echilibrata".

Salutand eforturile Beijingului in acest sens, Constancio a afirmat, in conferinta "China intalneste Europa", din Hamburg, ca "o si mai mare flexibilitate a yuanului ar fi un element care ar contribui la o crestere mai echilibrata".

"Aceasta ar permite de asemenea un control mai mare asupra politicii monetare interne si ar ajuta la ajustarea politicii din domeniul cresterii, cu scopul de a impiedica aparitia presiunilor inflationiste", a spus oficialul BCE.

Beijingul a promis in iunie ca va relaxa controlul asupra yuanului, care s-a apreciat din acel moment cu circa 2%, si sustine, in replica la criticile aduse de SUA si de Europa, care considera ca subevaluarea monedei nationale a Chinei ofera un avantaj competitiv incorect exporturilor, ca promoveaza o politica de schimb "coerenta si eficienta".