Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a imprumutat, joi, pe piata locala cu 1,3 miliarde euro prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta la trei ani, peste valoarea programata de un miliard de euro, la un randament mediu de 4,8%, relateaza Mediafax.

La momentul anuntului licitatiei, vinerea trecuta, Finantele au anuntat ca vizeaza sa plaseze titlurile la o dobanda de 4,5% in euro.

Finantele trebuie sa ramburseze luni, 29 noiembrie, un imprumut de 1,42 miliarde euro, contractat in noiembrie 2009, prin vanzarea de titluri de stat in valuta cu scadenta la un an, la un randament mediu de 4,25% pe an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sugerat joi dimineata ca Ministerul Finantelor sa amane pentru saptamana viitoare aceasta licitatie de titluri de stat in euro, intrucat are sumele necesare rambursarii imprumutului in valuta scadent luni.

"Cred ca ministerul va alege sa plateasca la scadenta imprumutul vechi, pentru ca are bani, si apoi, la cateva zile, sa iasa pe piata in conditii normale pentru a atrage bani", a declarat joi seful bancii centrale.

Astfel, Isarescu a sugerat ca Ministerul Finantelor va putea obtine un pret mai bun daca va organiza licitatia dupa ce ramburseaza datoria scadenta si nu va exista presiune din partea pietei pentru ca institutia nu ar avea banii necesari.

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, la TVR, ca daca Finantele vor reusi sa acceseze acest credit de circa un miliard de euro cu dobanzi sub 5%, inseamna ca Romania a redevenit credibila.

"Si vom avea o proba foarte curand, proba va fi legata de nevoia de imprumut pe care statul roman trebuie sa il faca in jurul datei de 23-24-25 noiembrie. Este scadent cam 1,2 miliarde pe care i-am imprumutat acum un an din sistemul bancar. In Romania sa stiti ca neavand banci romanesti este ca si cum te-ai imprumuta la Londra. Daca noi vom reusi sa luam acest credit de circa un miliard de euro, cu dobanzi sub 5%, inseamna ca Romania a redevenit credibila", a spus Basescu.

El a precizat ca Irlanda se imprumuta in prezent de pe piata la dobanzi de 9%, iar Grecia la dobanzi de peste 8%.

"Sub 5% inseamna recunoasterea de catre piata a masurilor pe care statul roman le-a luat. Imi doresc sa fie acela momentul adevarului pentru ca, daca acum, la sfarsit de program cu Fondul Monetar, noi reusim sa angajam un credit si nu pe un an, cum a fost acesta, ci pe 3 ani, cu dobanda de sub 5%, inseamna ca Romania, din punct de vedere credibilitate, pleaca pe o panta favorabila", a adaugat seful statului.