"Pana acum, crize mondiale cunoscute sunt doar cele care au plecat numai din America. Acum apare o foarte mare intrebare: daca nu cumva suntem in pericol sa invatam un mare tip de criza care sa plece nu din SUA ci din China. Este limpede ca astazi si oamenii politici si specialistii vorbesc despre pericolul chinezesc, care ar putea da o noua criza. Ochii sunt indreptati acum spre China din toate partile", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatoului BNR la un seminar organizat de Romania Libera. Vorbind despre agricultura, Vasilescu a atacat oarecum curios producatorii agricoli din mediul rural. "Ii vad venind pe la targuri, prin Bucuresti. Nu intelege taranul roman ca nu poate sa castige pacalind azi un client si maine pe altul. Iti da branza cu apa multa, sau branza de vaci spunand ca e de capra si asa mai departe", a mai spus Vasilescu, referindu-se la problemele agriculturii locale.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES
  • Toate bancile din Romania pot porni creditarea peste un minut daca vor. BNR a impins lichiditate suficienta in piata.
  • Romania nu se poate dezvolta la parametri normali fara capital strain. Noi injuram bancile straine, venite de lumea mare, trimise de mamele lor sa faca profit. Facand ele profit, ne ajuta si pe noi sa facem profit. Dar noi ce capital intern avem? N-avem! Cata vreme bugetul e in situatia in care este, nu avem ce spera decat la capitalul strain si in special acele fonduri structurale. Am auzit ieri pe cineva spunand ca ele sunt o iluzie. Ele nu sunt iluzie, ci realitate. Dar e nevoie de proiecte pentru a le obtine.
  • Poate Guvernul va unifica toate structurile care se ocupa de aceste fonduri intr-o singura agentie in subordinea premierului.
  • Sunt foarte multe confuzii, unele intretinute cu insistenta. Oamenii simpli, dar si analisti cu voci puternice, vorbesc ba de criza ba de recesiune, confundandu-le pe una cu alta uneori. Lucrurile sunt simple. Recesiunea si criza sunt in raport de parte si intreg. Criza este partea, recesiunea este intregul. Criza fara recesiune se poate, dar invers nu. Japonia e de 20 de ani in criza grava. Cand vorbim despre criza, trebuie sa ne intrebam si de unde vine. Cand a izbucnit criza asiatica, in 2007, foarte multe voci au spus ca e doar un inceput si ca turbulentele vor cuprinde si SUA. Nu a fost asa, insa", a mai spus Vasilescu.
  • Cred ca nu avem cum sa iesim la liman acum in trimestrul IV. Cred ca prognoza facuta pe baza unei recesiuni cu o scadere de minus 2% se apropie de realitate, a mai explicat consilierul guvernatorului Isarescu.

El a mai amintit ca nu doar Romania este in situatia de a incheia pe minus acest an, ci si Grecia, Bulgaria, Spania, Irlanda.

  • Nu intelege taranul roman ca nu poate sa castige pacalind azi un client si maine pe altul. Iti da branza cu apa multa, sau branza de vaci spunand ca e de capra si asa mai departe. Astea sunt probleme. Produsele lor nu sunt traditionale. Trebuie sa invatam sa facem produse curate, cu adevarat traditionale", a mai spus Vasilescu, referindu-se la problemele agriculturii locale.
  • Cand economisti reputati cum e Friedman au spus ca economia mondiala se pregateste pentru o lunga perioada de prosperitate, am crezut si noi. Uite ca nu a fost asa.
  • Cand noi la BNR luam din fiecare euro care intra in banci cate 40 de centi, a venit prietenul meu Bogdan Baltazar sa ne acuze ca procedam ca in Uganda. Dar uite ca atunci cand a venit criza, nu a trebuit sa scoatem niciun ban sa acoperim pierderile bancare. Ce taieri de salarii cu 25%? Ce reduceri ..?
  • Domnul Kahn e in campanie electorala in Europa si s-a trezit vorbind la o televiziune elvetiana. A vorbit asa, confuz... a spus ca daca nu punem la punct bugetul... Pai cum sa-l punem la punct? Noi suntem intr-o dilema acum, o dilema care opereaza la nivelul intregii planete.
  • America zice sa iesim din recesiune si sa nu ne mai uitam la buget. Ei si-au facut un plan ca sa iasa prin 2015 din recesiune. Ei isi permit sa faca asta. Petrnu Fed a fost un fleac sa arunce pe piata 600 de miliarde de dolari. Banii astia se duc in inflatiile altora.
  • Ce nu trebuie sa facem? Nu putem iesi din starea in care suntem pe o cale pe care ne-o arata multi si care nu este altceva decat un cantec de sirena, adica prin inflatie. Hai sa vedem unde putem duce noi inflatia.
  • Iau harta UE si ma uit cum stam. 7,8% inflatia noastra in octombrie. Adica cea mai mare inflatie din UE. Dupa noi sunt grecii, dar la distanta mare- 5%. Grosul tarilor au intre 1-2% inflatie. Pai cand noi suntem o insula inflationista in UE, cum sa marim inflatia? Unii spun sa facem crestere economica cu inflatie. Pai se poate, dar asta se va intoarce ca un bumerang impotriva ta.

Avem nevoie de exporturi si investii si abia pe urma, de consum.