"Sunt tot felul de discutii despre sistemul bancar. Ba sa-l taxam, ba sa dam o lege prin care cei care s-au imprumutat sa nu isi plateasca datoriile samd. Toate tarile care au avut probleme mari au scos bani multi de la buget. La noi nu a fost cazul. Ceea ce vreau sa va spun este ca atunci cand cad bancile, dupa ele cade tara. Am auzit un domn avocat care vorbea despre stabilitatea financiara si se intreba daca stabilitatea familiala nu este si ea la fel de importanta. I-as raspunde spunandu-i ca stabilitatea familiala cuprinde 100.000 sau 200.000 de mii de familii, dar stabilitatea financiara ii include pe toti romanii", a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR la o conferinta organizata de Romania Libera.

"Am vazut chiar aseara dezbateri aprinse legate de datoria facuta ieri de Finante. E usor sa spui vorbe, dar daca te uiti si compari imprumutul facut ieri de Ministerul Finantelor cu cel facut in noiembrie 2009, acesta de ieri este mai avantajos. Cel de atunci era de 700 mil euro cu o dobanda de 5,2%. Cel de acum e mai mare si la o dobanda mai mica, de 4,8%. Deci e clar mai avantajos acesta", a mai explicat Vasilescu.

Potrivit consilierului Guvernatorului, declaratiile de ieri ale lui Mugur Isarescu prin care recomanda ca Finantele sa nu se grabeasca sa ia un nou imprumut pana nu plateste vechiul imprumut era doar un sfat. "Va demonstra astfel ca are bani", a mai spus Vasilescu. Datoria noastra sigur ca e mare si trebuie platita. Statul roman, din cele 90 de miliarde cat e intreaga datorie a Romaniei, are de platit 18,5 miliarde. Mai are si BNR o datorie de 9 miliarde, mai speciala, in care nu e angajat nici Statul si nici cetatenii lui. Nu Statul e asadar marele datornic", a mai spus Adrian Vasilescu.