Doua treimi din actionarii independenti ai Postbank au acceptat oferta de cumparare lansata de Deutsche Bank. 47 de milioane de actiuni cu 25 de euro bucata achizitioneaza Deutsche Bank, majorandu-si astfel portofoliul si devenind actionar majoritar la Postbank. Desi banca va fi inca incepand de anul acesta incorporata in concernul Deutsche Bank, „marca Postbank se pastreaza, ca si numerele de cont si codul bancar. Nici in cadrul filialelor nu vor avea loc schimbari“ a declarat vineri la Frankfurt seful Postbank, Stefan Jütte. Zvonurile despre concedieri, mai cu seamna in sectorul IT al bancii, au inceput insa deja sa circule.

Postbank, inghitita de Deutsche BankFoto: Agerpres

Cu 6,3 miliarde de euro, Deutsche Bank preia inca 21,48% din totalul actiunilor Postbank, devenind astfel actionar majoritar. Prin preluarea si a 14 milioane de clienti, Deutsche Bank isi va spori numarul total al clientilor privati la 24 de milioane. Ea devanseaza astfel Commerzbank, care a trecut pragul celor 10 milioane de clienti privati, in urma fuziunii din ianuarie 2009 cu Dresdner Bank. Un sfert din actiunile Commerzbank au intrat insa, tot atunci, in posesia statului german, care si-a intins colacul de salvare mai multor banci lovite de criza financiara, prin garantii si bani publici.

Achizitia Postbank are ca scop reducerea dependentei Deutsche Bank de banking-ul investitional. „Concernul Deutsche Bank va dispune in viitor de un bilant mai echilibrat si de profituri in general mai stabile“ a declarat seful bancii, Josef Ackermann. Se prevede in viitor o glorioasa colaborare cu Postbank, profitul anual al bancii pe segmentul clientelei private urmand sa urce la 10 miliarde de euro. Rendite de 20% -inainte de impozitare-, promite Ackermann actionarilor.

Pentru aceasta, se impun rationalizari de costuri si implicit de personal, mai cu seama in sectorul IT al bancii. Pana in 2014, Ackermann vrea sa realizeze „economii si sinergii de un miliard de euro“. Costurile restructurarii sut evaluate de Deutsche Bank la 1,4 miliarde de euro. „Restructurarea va avea anumite urmari“ declarase Ackermann, inca din luna septembrie.

Sindicatul Postbank a inteles mesajul si se teme ca 8.000 dintre cele 21.000 de locuri de munca de la Postbank ar fi amenintate de restructurari. Deutsche Bank declara insa ca nu va desfiinta filiale ale Postbank, din reteaua celor 1.100 existente in prezent. „Nu exista inca cifre. Abia incepem munca, ne vom pune la masa discutiilor cu reprezentantii angajatilor si apoi vom elabora, cu multa grija, un concept“, a declarat purtatorul de cuvant al Deutsche Bank, Michael Lermer.

Ackermann grabeste cu un an si jumatate preluarea majoritatii la Postbank, o miscare care aduce Deutsche Bank o economie de 1,7 miliarde de euro. In acordul semnat cu Deutsche Post in septembrie 2008, pentru preluarea actiunilor detinute de posta germana la Postbank, a fost stipulat pretul de 45 de euro pe actiune. Acum, Deutsche Bank ofera actionarilor independenti 25 de euro pe actiune, conform „situatiei de pe piata“.

Daca Deutsche Bank ar fi asteptat pana in 2012, cand preia aproape tot restul de actiuni la Postbank ale Deutsche Post (39,5%), ea ar fi fost obligata sa ofere si celorlalti actionari acelasi pret, de 45 euro pe bucata. 30,6% dintre actiuni au fost pana acum dispersate: 21,4% se aflau in posesia fondurilor de investitii si asigurarilor, iar 9,2% erau detinute de micii actionari. Speriati de caderea cursului actiunii Postbank, acestia se pare ca au optat pentru vanzarea lor rapida, inca in acest an.

Si Deutsche Bank, posesoare pana acum a 29,9% din actiunile Postbank, a suferit pierderi datorita scaderii cotatiei la bursa. Aceste pierderi se ridica la 2,3 miliarde de euro si imping banca in zona cifrelor rosii, in al treilea trimestru al anului 2010.

Desi in sectorul clienti privati Postbank a inregistrat un profit de 218 milioane euro pana in septembrie 2010, banca este in continuare afectata de efectele crizei financiare si riscantele operatiuni bancare in care s-a implicat in trecut. In primele noua luni ale anului 2010, acestea au costat banca 269 milioane de euro, iar „bilanturile otravite“ din anii trecuti mai adapostesc sume necompensate, in valoare totala de 4,6 miliarde de euro. „Scheletele” din dulap raman si prin preluarea majoritatii actionariatului la Postbank, de catre Deutsche Bank.

Josef Ackermann pare insa sa fi dat, din nou, o lovitura de imagine, urcand pe culmi de succes care, de regula, se soldeaza cu bonificatii grase. In 2007, Ackermann era cel mai bine platit CEO, salariul lui anual fiind estimat la 14 milioane de euro. In 2009, seful Deutsche Bank a fost remunerat cu 9,55 milioane de euro, partea fixa a salariului fiind 1,3 milioane de euro, iar restul, „bonusuri pe succes”. Un succes la care Ackermann pare sa se fi abonat.