Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Acord intre negociatorii internationali si Irlanda privind valoarea pachetului de ajutor financiar pentru Dublin - 85 de miliarde de euro

Negociatorii internationali si oficialii irlandezi au ajuns la o intelegere legata de valoarea pachetului de ajutor financiar pe care urmeaza sa-l primeasca Irlanda. Potrivit unui diplomat participant la discutii, Guvernul de la Dublin va primi in jur de 85 de miliarde de euro. Circa 35 de miliarde de euro vor fi folositi pentru a sprijini sistemul bancar al Irlandei, grav afectat de criza. AFP relateaza ca acesta este cel de-al doilea pachet de ajutor financiar acordat unei tari europene in acest an, dupa cele 110 miliarde de euro imprumutate Greciei in luna mai. Ministrii europeni de Finante au aprobat recent un plan de salvare pentru Irlanda, dupa ce guvernul a discutat recomandarea de a solicita ajutor international. Potrivit informatiilor, Irlanda urma sa primeasca cel putin 80 de miliarde de euro. Guvernul a anuntat planul de austeritate care va duce la economisirea a 15 miliarde de euro in urmatorii patru ani. Printre altele, salariul minim va fi redus, va creste TVA pentru bunuri si servicii, iar in sectorul public vor fi concediati 25.000 de functionari.

Autoritatile urmaresc sa reduca deficitul bugetar la sub 3% din PIB, pana in 2014. In prezent, deficitul bugetar este de 32%. Sambata, zeci de mii de persoane au protestat la Dublin impotriva planului de austeritate anuntat de guvern, conditie pentru obtinerea unui ajutor financiar international de urgenta. Demonstratia de masa, in cadrul careia manifestantii au cerut ca "Irlanda sa nu fie vanduta catre FMI", creste si mai mult presiunea asupra Executivului irlandez, sustin analistii.

UE si FMI ar putea prelungi perioada de rambursare a ajutorului acordat Greciei

Grecia ar putea obtine o prelungire a perioadei de rambursare a imprumutului de 110 miliarde de euro primit de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, de la 6 la 11 ani, a declarat Poul Thomsen, oficial al FMI insarcinat cu problema ajutorului primit de statul elen.

"Avem posibilitatea extinderii perioadei de rambursare, de la circa 6 ani la 11", a afirmat Thomsen intr-un interviu acordat publicatiei elene Realnews. Oficiali ai Greciei, UE si FMI au mentionat in repetate randuri posibilitatea extinderii perioadei in care statul elen trebuie sa returneze imprumutul de 110 miliarde de euro, dar Thomsen a indicat mai precis cat de mult ar putea fi prelungit termenul, dupa acordarea ultimei transe, in 2013. Primii doi ani, in care Grecia trebuie sa ramburseze cea mai mare parte din datoriile catre UE si FMI, sunt considerati critici. Potrivit termenilor de rambursare, necesarul de imprumut al Greciei va depasi 70 de miliarde de euro pe an, in perioada 2014-2015, fata de 55 miliarde euro pe an in intervalul 2011-2013. Prelungirea acestei perioade va da pietelor semnalul sa nu se ingrijoreze in privinta returnarii celor 110 miliarde de euro, intrucat nu va afecta celelelate plati. Grecia a devenit in luna mai primul stat din zona euro care a recurs la ajutorul UE si FMI, pentru a evita intrarea in faliment.

Gazoduct turkmeno-iranian de mare capacitate, inaugurat de Mahmud Ahmadinejad

Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad si omologul sau turkmen au inaugurat ultimele doua tronsoane ale unui gazoduct de mare capacitate, care va permite cresterea cantitatii de gaz turkmen furnizate in nord-estul Iranului, informeaza agentia oficiala iraniana Irna.

Cei doi presedinti au inaugurat la Sarakhs, oras iranian aflat la granita cu Turkmenistanul, cele doua tronsoane, cu o lungime totala de 500 de kilometri, ale gazoductului de peste 1.000 kilometri ce leaga regiunea Teheranului de rafinaria Khangiran.

Gazoductul va avea o capacitate de 58 de milioane de metri cubi/zi (peste 20 miliarde de metri cubi/an) si va permite distribuirea de gaz turkmen in toata zona de nord-est a Iranului.