Pe fondul amplificarii tensiunilor politice si al derularii procesului de remaniere a guvernului, cursul de schimb leu/euro a consemnat un episod de crestere în primele zile din septembrie. Disiparea ulterioara a tensiunilor interne, urmata de afirmarea publica a angajamentului autoritatilor din Ungaria de a reduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% în anul 2011, au contribuit la revenirea cursului de schimb al leului, alaturi de cel al forintului, pe o traiectorie descendenta, se arata in buletinul lunar publicat luni de Banca Nationala.

Miscarea a fost sustinuta si de relativa crestere a apetitului global pentru risc, mai spun analistii Bancii Centrale, impulsionata de derularea cu succes a emisiunilor de obligatiuni în euro lansate de Spania, Grecia si Polonia.

  • Romania- creste volumul productiei, somajul stagneaza. Exista insa si riscuri

Ritmul de crestere a volumului productiei industriale s-a temperat la 4,8% (de la 5,3% în iulie), miscare

Riscurile pentru perioada octombrie-decembrie ar putea veni din partea posibilei restrângeri a capacitatilor de productie din principalului combinat siderurgic (perioada noiembrie-decembrie), pe fondul temperarii cererii externe, dar si din partea reviziei generale desfasurata la rafinaria Petromidia (perioada octombrie-noiembrie).

Ce riscuri vede BNR

datorata exclusiv industriei extractive si celei energetice. În sectorul prelucrator, dinamica anuala a volumului productiei a înregistrat un usor avans datorat metalurgiei, dar si industriilor farmaceutica si a celei de echipamente electrice). Riscurile pentru perioada octombrie-decembrie ar putea veni din partea posibilei restrângeri a capacitatilor de productie din principalului combinat siderurgic (perioada noiembrie-decembrie), pe fondul temperarii cererii externe, dar si din partea reviziei generale desfasurata la rafinaria Petromidia (perioada octombrie-noiembrie).

Rata somajului înregistrat a stagnat în luna septembrie la nivelul de 7,4%, nivel similar ultimelor doua luni. Câstigul salarial net s-a diminuat în perioada analizata cu 1,4% fata de intervalul similar al anului precedent, ca urmare a mentinerii influentei scaderii salariilor în sectorul bugetar (-22,3%), partial contrabalansata de cresterea salariilor în sectorul privat (+6%) pe seama industriei si a serviciilor. Volumul cifrei de afaceri în comert si servicii a ramas aproape neschimbat în luna septembrie comparativ cu perioada similara a anului trecut, in vreme ce comportamentul de consum al populatiei a continuat sa a e afectat de reducerea venitului disponibil si de mentinerea incertitudinilor în ceea ce priveste nivelul veniturilor viitoare si siguranta locului de munca.

  • Dacia Duster- vedeta exporturilor

În structura, comertul cu amanuntul exclusiv auto s-a redus cu 2,2%, iar cel auto cu 2,3%. În acelasi timp, volumul încasarilor din prestari servicii si-a continuat trendul puternic ascendent (+18,7%), sustinut de toate cele trei componente principale: hoteluri si restaurante (+14%), jocuri de noroc si alte activitati recreative (+29,6%) si activitatea agentiilor de turism (+40,2%).

Potrivit datelor preliminare, ritmul anual de crestere a valorii exporturilor s-a intensificat în luna septembrie pâna la 35,1% (de la 26% în august), o contributie importanta revenind în continuare livrarilor de marfuri alimentare, produse ale industriei chimice (în principal îngrasaminte), produse metalurgice, dar si intensificarii exporturilor de mijloace de transport rutier pe fondul cererii crescute pentru modelul Dacia Duster.

Rata anuala a inflatiei s-a situat la 7,77% în luna septembrie, în crestere cu 0,19 puncte procentuale fata de luna precedenta, pe fondul intensificarii presiunilor pe pietele agroalimentare.

Fenomenul a fost vizibil îndeosebi pe segmentul marfurilor alimentare cu preturi volatile, a caror dinamica anuala s-a accelerat la 11,8% (de la 8,5% în luna august). În plus, presiuni inflationiste au reaparut si pe piata combustibililor (13,2% în termeni anuali), posibil ca urmare a transmiterii în preturi a majorarii cotei standard a TVA si în luna septembrie, în conditiile în care evolutia cotatiilor internationale ale petrolului explica doar partial scumpirea carburantilor din aceasta perioada

  • Piata monetara, cu plusuri si minusuri. Lichiditate arhi-suficienta

Pe parcursul primei parti a lunii septembrie, randamentele pe termen foarte scurt ale pietei monetare interbancare au coborât treptat pâna la valori situate în apropierea limitei inferioare a coridorului determinat de ratele dobânzilor la facilitatile permanente; ratele dobânzilor ON s-au majorat însa odata cu începerea unei noi perioade de constituire a RMO, mentinându-se apoi pe un palier relativ mai apropiat de nivelul ratei dobânzii de politica monetara. Evolutia a reflectat o usoara amplificare a surplusului de lichiditate din sistemul bancar, alimentata în principal de injectiile de rezerve generate de operatiunile Trezoreriei.

Ratele medii ale dobânzilor au inregistrat dinamici divergente la nivelul segmentelor clientelei nebancare. Astfel, ratele medii ale dobânzilor la depozitele si creditele noi ale societatilor nefinanciare si-au continuat ajustarea.

În schimb, în cazul populatiei, randamentul mediu al depozitelor noi la termen s-a majorat marginal (pâna la 7,51%). Totodata, rata medie a dobânzii la creditele noi ale persoanelor fizice a crescut

Ce riscuri vede BNR

Evolutia a reflectat o usoara amplificare a surplusului de lichiditate din sistemul bancar, alimentata în principal de injectiile de rezerve generate de operatiunile Trezoreriei. Acesta a fost drenat de BNR atât prin intermediul facilitatii de depozit, cât si printr-o operatiune de atragere de depozite cu scadenta de o saptamâna si rata fixa de dobânda (rata dobânzii de politica monetara). Pe acest fond, media randamentelor depozitelor interbancare a fost aproape neschimbata comparativ cu luna precedenta (4,01, fata de 4,0%). Nivelurile medii ale cotatiilor pe scadente mai lungi ale pietei monetare interbancare (ROBOR 3M-12M) au ramas si ele relativ constante.

  • Leul, intre aprecieri si deprecieri

Pe fondul amplificarii tensiunilor politice si al derularii procesului de remaniere a guvernului, cursul de schimb leu/euro a consemnat un episod de crestere în primele zile din septembrie. Disiparea ulterioara a tensiunilor interne, succedata pe plan regional de afirmarea publica a angajamentului autoritatilor din Ungaria de a reduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% în anul 2011, au contribuit la revenirea cursului de schimb al leului,

alaturi de cel al forintului, pe o traiectorie descendenta; miscarea a fost sustinuta si de relativa crestere a apetitului global pentru risc, impulsionata printre altele de derularea cu succes a emisiunilor de obligatiuni în euro lansate de Spania, Grecia si Polonia.

Cu toate acestea, pe ansamblul lunii septembrie, leul s-a depreciat în termeni nominali cu 0,6% comparativ cu euro (în acelasi interval, forintul s-a depreciat cu 0,2%); în schimb, zlotul si coroana ceha s-au întarit cu 0,9 si, respectiv, 0,6% fata de moneda unica europeana.

  • Dobanzile  la depozite si credite- dinamici divergente

În mod similar perioadei anterioare, ratele medii ale dobânzilor practicate de banci pentru creditele si depozitele noi au consemnat în septembrie dinamici divergente la nivelul principalelor segmente ale clientelei nebancare. Astfel, ratele medii ale dobânzilor la depozitele si creditele noi ale societatilor nefinanciare si-au continuat ajustarea descendenta, scazând cu 0,11 si respectiv 0,41 puncte procentuale (la 5,73 si respectiv 10,51%).

În schimb, în cazul populatiei, randamentul mediu al depozitelor noi la termen s-a majorat marginal (pâna la 7,51%). Totodata, rata medie a dobânzii la creditele noi ale persoanelor fizice a crescut cu 0,31 puncte procentuale (pâna la 12,72%) – în principal datorita continuarii sporirii marjelor practicate de banci, în principal ca efect al intrarii în vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.