Bank of Ireland a anuntat luni ca isi va majora capitalul cu 2,2 miliarde de euro pana in februarie, ceea ce va conduce, cel mai probabil, la o nationalizare de facto a acestei institutii financiare, relateaza AFP.

Acest anunt survine la scurt timp dupa acordul privind planul de sustinere a Irlandei cu un imprumut de 85 de miliarde de euro, acordat de UE si FMI, dintre care 35 de miliarde sunt destinati salvarii sectorului bancar.

Intr-un comunicat, Bank of Ireland (BofI) precizeaza ca, la cererea bancii centrale a Irlandei, isi va majora capitalul cu 2,2 miliarde de euro, pentru a-si imbunatati rata fondurilor proprii, care va ajunge in urma acestei operatiuni la 12%.

Bofi mentioneaza ca majorarea de capital va fi subscrisa de stat daca alti investitori nu vor fi interesati - cea mai probabila varianta in contextul actual.

In consecinta, statul va detine circa 80% din capitalul BofI, in comparatie cu 36%, in prezent, ceea ce inseamna practic nationalizarea bancii, noteaza luni presa irlandeza. O alta banca aflata in dificultate, Allied Irish Banks (AIB), ar putea sa aiba o soarta similara, in urma unei injectii de capital de peste 5 miliarde de euro.

A treia mare banca irlandeza, Anglo Irish, este deja nationalizata de la inceputul lui 2009. Bancile irlandeze au cazut victima izbucnirii bulei imobiliare dupa ce au acordat imprumuturi in conditii foarte lejere, iar factura acestora nu inceteaza sa creasca.

BofI era considerata cea mai prestigioasa banca a "tigrului celtic" si a sustinut tot timpul ca a gestionat mai bine criza imobiliara decat concurentele sale.