Probabilitatea ca Portugalia sa aiba nevoie de un ajutor financiar extern creste, dupa ajutorul acordat Irlandei, este de parere economistul american Nouriel Roubini, potrivit unui interviu publicat in cotidianul Diario Economico, citat de Reuters. El a declarat ca atat Irlanda cat si Grecia au insistat initial ca nu au nevoie de sprijin international, insa, din cauza inrautatirii conditiilor de pe pietele financiare, au fost nevoite sa apeleze la UE si FMI.

"Devine tot mai probabil. Ne place sau nu, Portugalia se apropie de punctul critic. Poate ar fi o idee buna sa solicite un ajutor preventiv", a declarat Roubini.

Pietele financiare cer dobanzi in crestere pentru a finanta datoriile Portugaliei, in conditiile in care considera ca acest stat este urmatorul care ar avea nevoie de un ajutor extern.

In ceea ce priveste Spania, Nouriel Roubini este de parere ca Europa nu are fonduri suficiente pentru un ajutor de urgenta acordat Madridului. Acest fapt creste presiunile asupra Spaniei de a adopta masurile necesare pentru evitarea situatiei in care tara ar avea nevoie de un pachet de salvare.

Roubini, supranumit ''Dr Doom'' al economiei pentru pesimismul sau, a lucrat de-a lungul carierei pentru FMI, Fed, Banca Mondiala si banca centrala a Israelului.