Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Cum pot lasa Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Mediului viitoarelor guvernari o nota de plata de 5 miliarde de euro

Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Mediului pot lasa viitoarelor guvernari o nota de plata de 5 miliarde de euro. Aceasta este concluzia unei analize realizate de HotNews.ro, pe baza proiectului de ordonanta privind aplicarea unui program National de Dezvoltare a Infrastructurii. Programul se refera la investitii in infrastructura de interes local in valoare de 4 miliarde de euro pe componentele gestionate de Ministerul Dezvoltarii si de aproape un miliard de euro pe componentele gestionate de Ministerul Mediului. Desi proiectul se va desfasura in perioada 2011-2015, platile catre constructori vor fi facute abia din 2013. Pana atunci, executantul va trebui sa asigure din surse proprii costul lucrarilor. Explicatia Ministerului Dezvoltarii este urmatoarea: Sunt multe investitii care nu suporta amanare, insa nu avem fonduri pentru a le finanta. Abia din 2013 vom putea face primele plati. Intrebati ce asigurari vor primi constructorii ca isi vor primi sumele cuvenite, reprezentantii Ministerului au raspuns pentru HotNews.ro ca vor fi date garantii guvernamentale. De asemenea, vor exista si credite bugetare aprobate anual. Reprezentantii ministerului exclud posibilitatea acumularii de noi arierate in cazul in care nu vor fi onorate platile catre constructori. "Strategia fiscala pentru perioada 2011-2013 prevede masuri de natura sa previna acumularea de noi arierate", precizeaza acestia. Asociatia Antreprenorilor de Constructii sustine insa ca programul nu are sanse prea mari de izbanda. Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei, a declarat ca, dupa trei ani de criza, firmele de constructii sunt prea slabite pentru a putea obtine credite bancare. "Firmele nu vor avea posibilitatea sa convinga bancile. Sa vedem cum va reactiona sectorul bancar dupa demararea programului", a precizat acesta.

Consiliul Concurentei investigheaza piata repartitoarelor pentru caldura: Trei firme, Elsaco, Ista Romania si Techem Energy Service, cercetate pentru o posibila impartire a pietei

Consiliul Concurentei investigheaza piata repartitoarelor pentru caldura. Trei firme - Elsaco, Ista Romania si Techem Energy Service - sunt cercetate pentru o posibila impartire a pietei. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca va recurge la toate mijloacele legale pentru mentinerea concurentei. Investigatia vizeaza o posibila intelegere intre cei trei operatori, dar si o posibila incalcare a legislatiei concurentei de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice. Contactati de HotNews.ro, oficialii Autoritatii au negat faptul ca actele pe care le-au emis in acest domeniu ar incalca legislatia concurentei. In cadrul cercetarii, inspectorii de concurenta au efectuat o serie de inspectii inopinate la sediile sociale si punctele de lucru ale agentilor economici investigati. Documentele si informatiile obtinute in cadrul acestor inspectii se afla in analiza Consiliului Concurentei.

CE: Economia Romaniei va creste cu 1,5% in 2011

Economia Romaniei se va contracta cu 1,9% in acest an, insa va reveni pe plus in 2011, cand Produsul Intern Brut (PIB) va creste cu 1,5%. Datele fac parte din prognoza de toamna a Comisiei Europene. In prognoza anterioara, publicata in luna mai, Comisia estima ca economia Romaniei va creste cu 0,8 procente anul acesta si cu 3,5 procente anul viitor. Executivul european se asteapta in noul raport la o imbunatatire a deficitului public, de la 8% din PIB anul acesta si 7,4% din PIB anul viitor cat se estima in prognoza de primavara, la 7,3% din PIB in acest an si 4,9% din PIB in 2011. In ceea ce priveste inflatia, analistii europeni se asteapta ca aceasta sa scada la 5,5% in 2011, de la 6,1% in acest an. O imbunatatire se va observa si in cazul ratei somajului, care va scadea la 7,4% anul viitor. Comisia Europeana arata ca relansarea va continua la nivelul Uniunii Europene. Rezultatele obtinute in acest an au fost mai bune decat cele preconizate, de aceea cresterea anuala din 2010 a fost revizuita semnificativ in urcare in comparatie cu previziunile din primavara. Cu toate acestea, in ciuda contextului international mai relaxat si a inceperii consolidarii bugetare, activitatea economica va fi mai moderata spre sfarsitul anului si in 2011, pentru a se intensifica din nou in 2012, pe fondul cresterii cererii din sectorul privat.

Nouriel Roubini: Este posibil ca si Portugalia sa aiba nevoie de un ajutor financiar extern

Probabilitatea ca Portugalia sa aiba nevoie de un ajutor financiar extern creste, dupa ajutorul acordat Irlandei. Declaratia ii apartine economistului american Nouriel Roubini, care a precizat ca atat Irlanda, cat si Grecia au insistat initial ca nu au nevoie de sprijin international. Din cauza inrautatirii conditiilor de pe pietele financiare, ele au fost insa nevoite sa apeleze la Uniunea Europeana si la Fondul Monetar International. "Portugalia se apropie de punctul critic. Poate ar fi o idee buna sa solicite un ajutor preventiv", a declarat Roubini. Pietele financiare cer dobanzi in crestere pentru a finanta datoriile Portugaliei, in conditiile in care considera ca acest stat este urmatorul care ar avea nevoie de un ajutor extern.