Rata dobanzii de politica monetara trebuie mentinuta la nivelul actual, avand in vedere ca o modificare a acesteia nu ar avea efect asupra dobanzilor la credite, a declarat Cristian Popa, viceguvernatorul BNR. El a precizat ca o eventuala modificare a ratei dobanzii de politica monetara ar induce o volatilitate suplimentara asupra cursului de schimb.

"Daca dobanda de politica monetara ar fi crescuta foarte mult, ar duce la o crestere minora a dobanzilor practicate de banci, iar daca ar fi scazuta foarte mult nu s-ar traduce intr-o reducere a dobanzilor. Va garantez ca daca am misca exagerat dobanda de politica monetara, si nu avem intentia de a face acest lucru, s-ar vedea in volatilitatea mare a cursului de schimb, care nu ar avea un efect stimulator asupra exporturilor care merg foarte bine, ci ar avea un efect extrem de nociv asupra economiei prin intermediul canalului de avutie si bilant, in special a existentei unui stoc substantial al datoriei in valuta", a declarat viceguvernatorul BNR.

El a aratat ca banca centrala are un interes in a gestiona conditiile monetare in sens larg, pentru ca inflatia sa revina in tintele programate dupa socul temporar provocat de cresterea cotei TVA si pentru a nu induce o volatilitate suplimentara cursului de schimb.

"Socul temporar al inflatiei nu a insemnat o crestere de dobanda de crestere monetara pentru ca avem aceasta incredere ca ansamblul conditiilor monetare in sens larg ancoreaza destul de bine anticipatiile. Ne-am angajat ca la orice manifestare a unui efect de runda a doua, ceea ce pana acum nu am vazut, sa reactionam si credem ca este bine sa mentinem dobanda de politica monetara acolo unde este pozitionata", a subliniat Cristian Popa.