​Desi Guvernul a platit 2 miliarde de RON sectorului de sanatate in contul arieratelor, trendul actual sugereaza o noua crestere a acestora spre sfarsitul anului din cauza problemelor structurale - se arata in Previziunile de toamna ale Comisiei Europene. Adica, mai explica documentul citat, fondul de sanatate poate angaja cheltuieli care ii depasesc bugetul, ceea ce reprezinta arierate. Oricum, autoritatile au realocat fonduri in cadrul bugetului pentru a plati arieratele acumulate si vor folosi orice performanta pozitiva bugetara in acest scop, arata analiza Comisiei Europene (vezi documentul atasat). Tot aici se vorbeste despre presiunile asupra autoritatilor pentru ca acestea sa renunte la masurile de reforma si despre investitii - ca principal motor de crestere, in 2011.

Prognoza Comisiei Europene presupune ca autoritatile nu vor renunta la masurile de consolidare fiscala adoptate in iulie 2010, totusi exista riscuri care pot pune in pericol directia actuala, mai arata analiza citata. Astfel, "exista presiuni puternice asupra autoritatilor sa renunte la masurile de consolidare fiscala implementate in iulie 2010si sa revina la politicile de cheltuieli nesustenabile. Acest lucru ar stimula cererea interna pe termen scurt insa costul va fi de reducere drastica a potentialului de crestere pe termen mediu si lung".

Pe de alta parte, Comisia Europeana estimeaza evolutii pozitive ale economiei pe baza cresterii consumului si a investitiilor. "Dupa o reducere drastica in 2009 si 2010, investitiile ar trebui sa isi revina puternic cu 4,2% si este de asteptat sa reprezinte principalul motor de crestere odata ce firmele isi vor reajusta liniile de productie pentru a raspunde cererii externe, in crestere. Exporturile si-au pastrat un nivel bun in 2010 si impreuna cu un salt al comenzilor industriale, aceste evolutii se asteapta sa redea increderea companiilor. In plus, o absorbtie in crestere a fondurilor europene va oferi un stimul pentru investitiile in infrastructura", se arata in analiza expertilor Executivului de la Bruxelles.

In plus, se mai arata in Prognoza de toamna a Comisiei, dupa un declin considerabil in 2009 si 2010, consumul privat va inregistra o crestere de 1,8% anul viitor, odata cu reajustarea in sens pozitiv a salariilor.

Vezi aici mai multe detalii despre indicatorii cuprinsi in Prognoza de toamna si declaratiile Comisarului pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.