Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: Absorbtia fondurilor europene va fi in acest an sub nivelul din 2009

Absorbtia fondurilor europene va fi in acest an sub nivelul din 2009, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a precizat ca agricultura si dezvoltarea rurala sunt singurele sectoare unde gradul de absorbtie va fi peste cel de anul trecut. Pe de alta parte, gradul de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune este mai mic de jumatate comparativ cu cel din 2009, la fondul european de dezvoltare regionala si la pescuit absorbtia este zero.

Oficialul BNR a aratat ca la nivel inalt exista un interes sporit pentru absorbtia fondurilor europene, pentru ca aceasta este singura cale de a face cheltuieli mai mari in timpul crizei, avand in vedere ca Romania nu isi permite un deficit bugetar mai mare.

Mugur Isarescu a mai precizat ca bancile nu au in prezent retele pentru a acorda co-finantari, avand in vedere ca si-au dezvoltat reteaua teritoriala dupa modelul de consum. El crede ca o parte din vina le apartine si consultantilor, care atunci cand realizeaza un proiect nu il intocmesc dupa un model, astfel incat acesta sa fie "citibil" si de bancile comerciale.

Banca Nationala a Portugaliei: Bancile se confrunta cu riscuri "intolerabile"

Bancile portugheze s-ar putea confrunta cu un risc "intolerabil" daca tentativa de consolidare a finantelor publice esueaza, a avertizat Banca Centrala a Portugaliei in Raportul de stabilitate publicat recent. Guvernul a adoptat un buget de austeritate pentru 2011, in incercarea de a reduce deficitul public si de a linisti investitorii care nu exclud ca Portugalia sa apeleze la un nou ajutor financiar acordat de FMI. Pentru mai multi economisti, chestiunea nu se mai pune daca Portugalia va apela la FMI, ci cand anume o va face. Deocamdata, oficialii FMI neaga ca s-ar fi intervenit pentru un nou acord, iar autoritatile locale spun ca situatia finantelor e sanatoasa.

Comisia Europeana s-a aratat luni mai pesimista decat guvernele Portugaliei si Spaniei cu privire la capacitatea acestor doua tari de a-si reduce deficitele publice anul viitor, in vreme ce Lisabona si Madridul se afla in atentia pietelor.

In ultimul sau raport, CE estimeaza ca deficitul public al Portugaliei va fi redus la 4,9% din PIB anul viitor, dupa 7,3% anul acesta. Estimarea este mai buna decat cea din primavara (7,9% pentru 2011), insa prevede un deficit mai mare decat cel de 6,4% estimat in proiectul de buget al guvernului portughez.

Nouriel Roubini: Solutia ramane restructurarea datoriilor. Recomand Germaniei sa coboare impozitele si sa isi amane consolidarea fiscala pentru a mentine in viata cererea

Masurile pripite de austeritate fiscala aplicate in SUA si Europa vor sufoca procesul de crestere si vor prelungi perioada de "convalescenta", a declarat luni la Praga economistul Nouriel Roubini. Cunoscut si ca "Dr. Doom", Roubini a participat la un seminar desfasurat in capitala Cehiei, unde a mai declarat ca restructurarea datoriilor este cel mai probabil "inevitabila". "Guvernele tind sa impinga responsabilitatea fiscala pe umerii institutiilor internationale, in timp ce reducerile bugetare severe nu au cum sa rezolve problema stagnarii economice", a mai precizat acesta.

Solutia pe termen lung in cazul SUA si al Europei este restructurarea datoriilor. Actualele planuri de salvare trateaza doar simptomele bolii, a explicat economistul american, adaugand ca nici solutia Fed - relaxarea cantitativa- nu va rezolva problemele de baza ale economiei americane.

Potrivit economistului american, pana cand datoriile vor fi restructurate, problemele fundamentale ale cresterii reduse si ale deflatiei vor ramane. Daca ajustarile fiscale sunt facute treptat, investitorii vor vedea lumina de la capatul tunelului, si chiar daca va mai fi nevoie ulterior de un alt mic stimulent, pietele nu vor sanctiona statele, asa cum se intampla acum, a spus el.

In ceea ce priveste Europa si zona euro, Roubini a recomandat germanilor sa isi amane propria consolidare fiscala si sa reduca impozitele pentru a mentine in viata cererea europeana.