Băncile străine au fost printre cei mai mari beneficiari- circa 3.300 de miliarde de dolari- ai mecanismului de acordare a creditelor in regim de urgenta al Federal Reserve în timpul crizei, potrivit FT, care citeaza informatii recente cu privire la eforturile autorităţilor americane pentru a salva sistemul financiar global, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Revelarea acestui fapt subliniază caracterul global al crizei şi rolul crucial al Fed ca împrumutător de ultimă instanţă pentru sectorul bancar din lume, mai noteaza FT.com.

Cu toate acestea, vestea că bănci cum ar fi Barclays din Marea Britanie, UBS din Elveţia sau Dexia au imprumutat miliarde de dolari la condiţii preferentiale de la autorităţile SUA produc ingrijorare mai ales dupa ce Fed a decis sa salveze bancile de pe Wall Street. ”Vorbim despre sume imense de bani destinate salvarii marilor bănci străine”, a spus Bernie Sanders, senator independent din Vermont. “Are de gand Rezerva Federală a Statelor Unite să devină banca centrală a lumii?”, se mai intreba el retoric. Potrivit legii Dodd Frank, Fed a fost obligata se detalieze mai mult de 21.000 tranzacţii cu băncile efectuate prin intermediul unor programe de finanţare speciale începând cu anul 2007. Acestea includ Primary Dealer Credit Facility (PDCF) pentru finanţarea overnight a băncilor de investiţii şi Term Auction Facility (TAF) pentru credite pe termen scurt.

Barclays a fost cel mai mare debitor cumulat de la TAF. Banca din Marea Britanie, care a achizitionat operatiunile americane ale Lehman Brothers in urma falimentului din septembrie 2008, a împrumutat $ 232 miliarde prin intermediul unor filiale diferite.

Bank of Scotland RBS din Marea Britanie, Société Générale din Franţa, Dresdner Bank şi Bayerische Landesbank din Germania şi Dexia din Belgia au fost printre primii 10 utilizatori ai TAF, creditele acestora fiind rostogolite la maturitate. Cel mai mare utilizator al TAF a fost Bank of America, care a împrumutat 60 de miliarde $ în primăvara anului 2009, urmată de Wachovia, Wells Fargo, JPMorgan Chase şi Barclays.

Cinci din primii 10 utilizatori ai CPFF au fost bănci europene. Merrill Lynch, care este acum parte din BofA, a fost cel mai mare utilizator de PDCF, urmat de Citigroup.

Barclays a anuntat ca a “rambursat toate facilitatile relevante pe care le-a accesat în Statele Unite ale Americii, până la sfârşitul lunii decembrie 2009″. RBS a spus că “nu mai face uz de orice sisteme de Federal Reserve … şi toţi banii imprumutati … acum au fost rambursati cu dobanda cu tot”. UBS a spus ca utilizarea mecanismelor Fed a fost “relativ modesta”, având în vedere prezenţa sa în SUA.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa