Castigurile monedei nationale inregistrate marti, nu au mai putut fi mentinute, leul depreciindu-se pentru a doua zi consecutiv, intr-o miscare ce a parut decuplata de monedele regionale (zlotul polonez s-a apreciat, ca si forintul maghiar), noteaza analistii ING. Joi, leul a fost cotat de BNR la un curs de 4,29 lei pentru un euro, analistii explicand ca probabilitatea aprecierii leului pare redusa deoarece sentimentul pozitiv al investitorilor tinde sa scada.

"Daca ieri monedele regionale au beneficiat de revenirea apetitului pentu risc si s-au apreciat in continuare, leul, pe fondul unei lichiditati scazute, a fost cotat la niveluri similare. Datele finale privind PIB din trimestrul trei 2010 sunt neschimbate fata de cifrele initiale -contractie trimestriala de 0,7% si anuala de 2,5%.

Piata monetara nu a inregistrat o modificare semnificativa. Lichiditatea abundenta a parut sa domine piata monetara si ratele de dobanda swap cu scadenta de pana la un an s-au tranzactionat inca o data la niveluri scazute, sub 5,25%. Credem ca aceste niveluri scazute ale ratelor de dobanda ar putea persista probabil pana cand leul se va confrunta cu o presiune semnificativa de depreciere", mai noteaza analistii ING.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat joi un curs de referinţă de 3,25 lei in fata dolarului american. În prima parte a zilei, cursul monedei naţionale a stationat in jurul valorii de 4,2933 lei/euro. Pe piaţa internaţională, dolarul american s-a depreciat de la 1,3123 la 1,3217 dolari/euro, dar s-a întărit ulterior la 1,3187 dolari/euro.