Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Directorul FMI: Criza din Europa nu trebuie subestimata

Nu trebuie "subestimata importanta" crizei datoriilor din Europa, considerand ca economia Irlandei se va redresa dupa recentul plan de ajutor pus in aplicare pentru aceasta tara, declara directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn.

Membrii UE au adoptat duminica un plan de ajutor de 85 de miliarde de euro in favoarea Irlandei, la care s-a alaturat si FMI, la fel ca in cazul ajutorului acordat Greciei, in primavara.

Directorul FMI a facut o paralela intre vitalitatea economica asiatica si lenta reluare a zonei euro, care are inca de suferit dupa efectele crizei financiare. "Criza in Europa este inca puternica", a declarat el, adaugand ca mai multe tari europene ar trebui sa-si reduca deficitul public pentru a evita o situatie dificila. "Chiar si micile economii ar putea cauza multe dificultati", a declarat el, citat de Agerpres. "Reluarea mondiala a cresterii avanseaza, insa este inca in faza de emergenta si este fragila", a mai estimat Kahn. 'In anumite parti ale lumii, in Asia, America de Sud si anumite regiuni din Africa, cresterea e buna', a adaugat el.

BCE mentine dobanda de referinta la 1%

Comitetul de politica monetara al Bancii Centrale Europene a decis, joi, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 1%, pentru a 19-a luna consecutiv, o decizie asteptata de majoritatea analistilor, pe fondul temerilor privind perspectivele economiei zonei euro.

De asemenea, analistii se asteapta ca BCE sa mentina masurile speciale de furnizare de lichiditati introduse in timpul crizei financiare si chiar sa extinda programul de achizitionare de obligatiuni guvernamentale pentru a contracara turbulentele de pe piete, care ameninta moneda euro, chiar si dupa anuntarea planului de asistenta financiara pentru Irlanda.

Banca Centrala Europeana nu ar trebui sa retraga masurile de sprijin, ce includ rata scazuta a dobanzii si lichiditatile injectate in sistemul financiar, pana cand Irlanda isi restructureaza bancile, a afirmat saptamana trecuta ministrul finlandez de Finante.

Dacia a inregistrat in noiembrie o crestere de 11,8% a vanzarilor in Franta

Grupul Renault a inregistrat o scadere a vanzarilor de 10,6% pe an in noiembrie, un rezultat mai bun decat al celorlalte grupuri prezente pe piata auto din Franta, datorita marcii Dacia, care a inregistrat in aceeasi perioada o crestere a vanzarilor de 11,8%, conform datelor publicate de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA).

Marca Renault, care a inregistrat o scadere de 13,9%, cu 42.728 de vehicule vandute, nu a facut decat sa traga in jos marcile franceze, mai putin performante decat restul pietei, care au inregistrat o scadere a vanzarilor de 12,5% in noiembrie.

In afara Daciei, doar aliatul japonez al grupului Renault, Nissan (+50,9%), coreeanul Hyundai (+23,2%, din care +32% pentru Kia) si americanul GM (+6,9%, si +13,1% pentru Opel) au inregistrat in noiembrie o crestere a vanzarilor.

China va investi in urmatorii cinci ani 1.500 miliarde dolari in tehnologii de varf

China intentioneaza sa investeasca in urmatorii cinci ani pana la 1.500 miliarde de dolari in sapte sectoare industriale strategice. Autoritatile de la Beijing intentioneaza astfel sa accelereze tranzitia tarii de la un furnizor mondial de produse ieftine catre un furnizor de tehnologii cu valoare ridicata.

Sectoarele vizate sunt energia alternativa, biotehnologia, tehnologia IT de ultima generatie, echipamente industriale high-end, materiale avansate, automobile cu combustibil alternativ si tehnologii ecologice si cu consum redus de energie.

Autoritatile chineze au anuntat anterior ca doresc sa promoveze aceste sectoare pentru a face tara mai putin dependenta de produsele cu valoare adaugata mica. In prezent, productia din cele sapte sectoare vizate contribuie cu aproximativ 2% in PIB. Tinta Guvernului este ca aceste sectoare sa contribuie cu 8% in 2015 si cu 15% in 2020.