INS: Investitii in scadere atat la nivelul trimestrului al treilea cat si pe primele 9 luni

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 3 decembrie 2010, 10:29 Economie | Finanţe & Bănci

Investiţiile realizate în economia naţională in trimestrul al treilea au scăzut cu 14,2% faţă de perioada corespunzatoare din anul trecut, arata datele furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Tendinta se mentine si la nivelul primelor 9 luni din an, cand scaderea volumului investiţiilor a fost de 17,2% faţă de perioada 1.I-30.IX.2009, mai spun statisticienii.

În trimestrul III 2010, comparativ cu trimestrul III 2009, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 14,2%, cea mai mare contractie suferind investitiile in constructii- 23,1% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 9,2%. S-a înregistrat o creştere la alte cheltuieli cu 10,8%.

Comparativ cu trimestrul III 2009, în trimestrul III 2010 se constată o creştere a ponderii investiţiilor în alte cheltuieli cu 2,8 puncte procentuale, iar cea a utilajelor (inclusiv mijloace de transport) în total investiţii cu 2,1 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor în lucrările de construcţii noi a scăzut cu 4,9 puncte procentuale.

Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în perioada 1.I-30.IX.2010, au însumat 19,1 miliarde lei reprezentând 52,3% din total, faţă de 54,5% în perioada 1.I-30.IX.2009. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 13898,1 milioane lei reprezentând 38,0% din total, faţă de 37,3% în perioada 1.I-30.IX.2009.

Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii sunt industria şi comerţul/serviciile (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor), mai precizeaza comunicatul INS.

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.). Potrivit metodologiei INS, nu se cuprinde în volumul investiţiilor nete valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din ţară şi din import care au mai fost înregistrate ca mijloace fixe la alte unităţi din ţară, valoarea aporturilor, sumele acordate în avans terţilor, precum şi contravaloarea cumpărărilor de obiective în curs de execuţie considerându-se investiţii doar sumele cheltuite ulterior cumpărării lor, pentru continuarea procesului de investiţii.
Datele se colectează de la circa 21.000 unităţi economico-sociale. Eroarea maxim admisă a estimarilor este de ± 3%.


Citeste mai multe despre   
[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

223 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Investitii masssssive! (Vineri, 3 decembrie 2010, 11:49)

    Investibokus mincinosus [anonim]

    Unde sunt marile investitii ale lui bok si baSECU? in cosmos? poate or trai si ele in arsenic precum bacteria lu' NASA!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version