Investiţiile realizate în economia naţională in trimestrul al treilea au scăzut cu 14,2% faţă de perioada corespunzatoare din anul trecut, arata datele furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Tendinta se mentine si la nivelul primelor 9 luni din an, cand scaderea volumului investiţiilor a fost de 17,2% faţă de perioada 1.I-30.IX.2009, mai spun statisticienii.

În trimestrul III 2010, comparativ cu trimestrul III 2009, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 14,2%, cea mai mare contractie suferind investitiile in constructii- 23,1% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 9,2%. S-a înregistrat o creştere la alte cheltuieli cu 10,8%.

Comparativ cu trimestrul III 2009, în trimestrul III 2010 se constată o creştere a ponderii investiţiilor în alte cheltuieli cu 2,8 puncte procentuale, iar cea a utilajelor (inclusiv mijloace de transport) în total investiţii cu 2,1 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor în lucrările de construcţii noi a scăzut cu 4,9 puncte procentuale.

Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în perioada 1.I-30.IX.2010, au însumat 19,1 miliarde lei reprezentând 52,3% din total, faţă de 54,5% în perioada 1.I-30.IX.2009. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 13898,1 milioane lei reprezentând 38,0% din total, faţă de 37,3% în perioada 1.I-30.IX.2009.

Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii sunt industria şi comerţul/serviciile (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor), mai precizeaza comunicatul INS.

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.). Potrivit metodologiei INS, nu se cuprinde în volumul investiţiilor nete valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din ţară şi din import care au mai fost înregistrate ca mijloace fixe la alte unităţi din ţară, valoarea aporturilor, sumele acordate în avans terţilor, precum şi contravaloarea cumpărărilor de obiective în curs de execuţie considerându-se investiţii doar sumele cheltuite ulterior cumpărării lor, pentru continuarea procesului de investiţii.

Datele se colectează de la circa 21.000 unităţi economico-sociale. Eroarea maxim admisă a estimarilor este de ± 3%.