Polonia nu ar trebui sa se grabeasca cu adoptarea euro pana cand Uniunea Europeana nu-si va ajusta economia si institutiile pentru a sprijini o moneda unica stabila, a declarat guvernatorul bancii centrale, Marek Belka, citat de Bloomberg.

"Uniuniunea monetara europeana este un proiect ambitios dar inca nefinalizat. Ambitiile politice nu sunt la acelasi nivel cu capacitatea si disponibilitatea de a ajusta institutiile economice, aceasta problema punand sub semnul intrebarii viitorul euro, iar pentru noi este o dilema enorma in legatura cu ceea ce avem de facut", a declarat Belka.

Polonia a renuntat anul trecut la planurile de a adopta moneda euro in 2012, dupa ce veniturile bugetare au scazut substantial, ca urmare a crizei economice. Deficitul bugetar a urcat la 7,2% din PIB in 2009, mai mult decat dublul limitei fixate de UE. Pentru acest an guvernul estimeaza un deficit de 7,9%, urmand ca pana in 2013 acesta sa scada sub 3%.

In luna octombrie, autoritatile de la Varsovia au aprobat un plan pentru a pregati legislatia, sistemul bancar si pe cel administrativ al carui scop este de a adopta euro in cel mai scurt timp cu putinta dupa indeplinirea criteriilor economice si politice.