Cehia nu va fixa o data pentru adoptarea euro in mandatul actualului guvern de centru dreapta care se termina in 2014, a declarat duminica, la Praga, premierul Petr Necas, citat de AFP. "Guvernul meu nu va fixa data adoptarii euro. Nici in 2014", a spus Necas, in cursul unei dezbateri difuzate de televiziunea publica Ceska Televize (CT).

"Nu este niciun motiv sa ne grabim. Va fi decizia noastra, dorinta noastra", a adaugat primul ministru, care se autodefineste drept "eurorealist". "Nimeni nu ne poate obliga sa adoptam euro", a subliniat el, afirmand ca la ora actuala adoptarea monedei unice europene "ar fi o prostie politica si economica".

Republica Cehia a intrat in Uniunea Europeana la data de 1 mai 2004. Majoritatea cehilor (55%) se opune in prezent inlocuirii coroanei cu moneda europeana, potrivit unui sondaj de opinie.

Guvernul Necas, care a preluat puterea in vara acestui an, este un fervent partizan al austeritatii si si-a fixat drept principal obiectiv reduceri bugetare drastice pentru a impiedica supra-indatorarea tarii.

"Este necesar mai ales sa analizam ce se petrece in prezent in Zona Euro, care a cunoscut schimbari importante", a adaugat premierul ceh.

Proiectul bugetului pentru 2011, a carui adoptare definitiva este asteptata la jumatatea lunii decembrie, limiteaza deficitul public la 4,6% din PIB iar guvernul spera sa aduca acest indicator la 2,9% in 2013, sub pragul de 3% fixat de cirteriile de la Maastricht.

Si presedintele euroesceptic al Cehiei, Vaclav Klaus, declarase la finele lunii noiembrie ca nu exista in prezent in tara "niciun grup definit distinct" care sa recomande adoptarea euro.

"Mai ales de la criza euro din acest an, nu exista niciun grup definit distinct in Republica Cehia, nici guvernul, nici parlamentul, nici banca centrala, care sa recomande aderarea noastra la Zona Euro intr-un viitor imaginabil", afirmase seful statului.