In lupta cu evaziunea fiscala, autoritatile ar putea decide sa acorde anumite deductibilitati fiscale clientilor care solicita bonul fiscal la cumparaturi. Pana la momentul in care aceasta masura ar ajunge sa fie pusa in practica, e bine sa stiti ca aveti deja la dispozitie, in cardul bancar, un instrument puternic de a lupta, pe cont propriu, cu problema evaziunii fiscale care ne afecteaza indirect pe fiecare dintre noi. Utilizarea acestuia va aduce, in plus, alte beneficii imediate.

Potrivit acestei propuneri, persoanele care solicita si pastreaza bonurile fiscale la achizitiile de bunuri si servicii ar putea obtine anumite beneficii din partea statului. Mai precis, persoanele care vor aduna bonuri fiscale pentru cumparaturile realizate, indiferent de valoarea acestora, ar urma sa beneficieze, pana la limita unui plafon prestabilit, de o prima din suma respectiva. Intelegand avantajele diminuarii evaziunii fiscale, orice masuri in acest sens sunt binevenite si fiecare dintre noi trebuie sa participe la acest proces. De aceea este bine sa stiti ca utilizandu-va cardul bancar la cumparaturi, fara nici un efort suplimentar, va implicati cu rezultate imediate in combaterea evaziunii fiscale.

Extinderea platilor cu cardul este una dintre solutiile de fiscalizare a economiei aduse deseori in discutie de-a lungul anilor si, cu atat mai mult, in prezent. Concret, atunci cand efectuati oplata cu cardul la un comerciant, aceasta va fi cu siguranta inregistrata in contabilitatea vanzatorului si va fi imposibil de "ascuns". In mod similar, atunci cand va incasati salariul (sau veniturile lunare) pe card, stiti sigur ca nu riscati ca, peste o vreme, sa descoperiti ca angajatorul dvs. a "uitat" sa achite contributiile la asigurarile sociale, la somaj, pensii care vi se cuvin etc. Munca la negru este, in final, in defavoarea dvs., iar incasarea salariului pe card va scapa de multe batai de cap.

Ca principiu, economia nefiscalizata este incurajata de platile in numerar, mult mai dificil de urmarit - sau, altfel spus, mai facil de mentinut intr-o zona "gri" de activitate. In Romania, economia subterana, care reflecta activitatile legale pentru care nu sunt insa achitate toate obligatiile catre stat (taxe, impozite, contributii sociale etc.) se plaseaza la circa 20% din PIB, potrivit unor calcule realizate de Institutul National de Statistica, insa alte estimari vorbesc chiar despre un nivel dublu. Oricum ar fi, insa, un lucru este clar: platind cu cardul la comercianti pentru bunurile si serviciile pe care le cumparati stiti sigur ca veti ramane in zona "alba" a economiei.

Utilizarea cardului pentru achizitiile de bunuri si servicii va aduce si alte beneficii; astfel, puteti sa obtineti imediat reduceri, bonusuri sau sa vi se ramburseze pe card un procent din sumele cheltuite la cumparaturi, competitia dintre institutiile emitente asigurandu-va ca veti obtine avantaje din ce in ce mai atragatoare. Plaja comerciantilor acceptatori1la care va puteti utiliza cardul pentru cumparaturile curente este tot mai mare si in Romania, numarul de POS-uri instalate crescand continuu. Indiferent ca mergeti la supermarket pentru a face aprovizionarea saptamanala, ca vreti sa va platiti vacanta sau sa cumparati o pereche de pantofi, este din ce in ce mai usor sa le achitati, pe toate, folosindu-va cardul. Nu este, asadar necesar (si nici nu aveti un castig din acest lucru) sa faceti un drum in plus pana la bancomat pentru a retrage numerarul necesar, mai ales ca, de cele mai multe ori, pentru aceasta operatiune vi se va percepe un comision de catre banca, inexistent atunci cand platiti cu cardul direct la comerciant.

La sfarsitul lunii iunie 2010, in Romania erau instalate aproape 101.000 de POS, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei. La aceeasi data, volumul tranzactiilor la POS din tara cu carduri emise in tara era de 3,1 miliarde de lei, potrivit aceleiasi surse, in timp ce tranzactiile realizate la comerciantii din afara tarii cu carduri emise in Romania se ridicau la peste 771 de milioane de lei.

Lupta cu evaziunea fiscala vi s-ar putea parea, la prima vedere, o notiune arida, pretentioasa si indepartata de dvs. Nu este, insa, deloc asa, pentru ca evaziunea fiscala este un flagel care ne afecteaza pe fiecare dintre noi, in viata de zi cu zi. Concret, ea inseamna mai putini bani pentru bugetul de stat, cu consecinte directe asupra calitatii vietii (sanatate, infrastructura, administratie publica etc), un gol care trebuie acoperit din alte surse, iar acest lucru se traduce, de cele mai multe ori, printr-o povara suplimentara asupra celor corecti - a dvs. In plus, asa cum am aratat in acest articol, nu este deloc dificil ca fiecare dintre noi sa faca un pas, oricat de marunt, in lupta impotriva incorectitudinii - beneficiind, imediat, de numeroase avantaje interesante.

1 A se vedea art. 2 pct. 8 din Regulamentul BNR nr. 6 din 11 noiembrie 2006 privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la tranzactiile cu aceste instrumente (M. Of. 927 din 15 noiembrie 2006.