Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble: Riscul aparitiei unui partid anti-euro trebuie luat serios in calcul

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, avertizeaza, intr-un interviu acordat cotidianului Bild, ca exista riscul aparitiei unui partid anti-euro, Schaeuble spune ca solutia pentru a scapa de problemele financiare este cea germana: consolidarea bugetara. In Germania, au existat mai multe voci din mediul economic dar si forumuri pe internet care cer scoaterea Germaniei din Zona Euro iar un sondaj recent a aratat ca majoritatea populatiei crede ca ar fi trait mai bine daca nu s-ar fi renuntat la marca germana.

El a precizat ca populatiei ar trebui sa i se explice mai bine avantajele euro, care protejeaza mai bine Germania de turbulentele globalizarii decat o moneda nationala. Interviul este publicat in contextul in care presiunile pentru majorarea fondului european de salvare destinat statelor care se confrunta cu riscuri cresc. In opinia lui Schaeuble, disputele legate de euro nu sunt altceva decat o incercare a pietelor financiare de a testa durabilitatea monedei unice.

In varsta de 68 de ani, acest veteran al politicii germane, care face parte din tabara crestin-democrata a cancelarului Angela Merkel, spune ca nu se pune problema de a permite spargerea uniunii monetare in, spre exemplu, o diviziune nord-sud. Ministrul subliniaza ca, daca alte natiuni doresc sa scape de problemele financiare cu care se confrunta, ar trebui sa ia exemplul Germaniei, care tinteste sa-si consolideze bugetul federal cu circa 80 de miliarde de euro in urmatorii patru ani.

Lehman Brothers ar putea obtine doua miliarde de dolari din vanzarea a doua banci

Banca de investitii Lehman Brothers, intrata in faliment in urma cu doi ani, a finalizat planurile de recapitalizare a doua banci subsidiare din SUA, din vanzarea carora ar putea obtine doua miliarde de dolari, transmite Financial Times. Reluarea activitatii bancilor si pregatirea acestora pentru vanzare ar putea dura mai multe luni.

Astfel, Aurora, banca ipotecara din statul Delaware si al optulea intermediar de servicii ipotecare ca marime din SUA, va primi lichiditati si active lichide de 871 milioane de dolari, iar Woodlands, banca axata pe creditarea pentru companii va primi 75 milioane de dolari. Lehman va accepta sa plateasca si 200 de milioane de dolari pentru un proces in care este implicata institutia de credit Woodlands.

Autoritatile de reglementare ofera Lehman o perioada de 18 luni pentru a vinde cele doua banci. Valoarea de piata a bancilor este estimata de Lehman la 1,5 miliarde de dolari. Banca aflata in faliment va redobandi si fonduri de 500 de milioane de dolari folosite drept garantii pentru cele doua institutii financiare. Fondurile de doua miliarde de dolari care ar putea fi obtinute reprezinta o mica parte din pretentiile de 250 de miliarde de dolari ridicate impotriva Lehman, dar se adauga unor fonduri de 60 de miliarde de dolari recuperate pana in prezent.

Premierul Cehiei: Nu vom fixa o data pentru trecerea la euro. Nimeni nu ne poate obliga

Cehia nu va fixa o data pentru adoptarea euro in mandatul actualului guvern de centru dreapta care se termina in 2014, declara premierul Petr Necas. "Nu este niciun motiv sa ne grabim. Va fi decizia noastra, dorinta noastra", a adaugat primul ministru. "Nimeni nu ne poate obliga sa adoptam euro", a subliniat el, afirmand ca la ora actuala adoptarea monedei unice europene "ar fi o prostie politica si economica". Republica Cehia a intrat in Uniunea Europeana la data de 1 mai 2004. Majoritatea cehilor (55%) se opune in prezent inlocuirii coroanei cu moneda europeana, potrivit unui sondaj de opinie. Guvernul Necas, care a preluat puterea in vara acestui an, este un fervent partizan al austeritatii si si-a fixat drept principal obiectiv reduceri bugetare drastice pentru a impiedica supra-indatorarea tarii. Proiectul bugetului pentru 2011, a carui adoptare definitiva este asteptata la jumatatea lunii decembrie, limiteaza deficitul public la 4,6% din PIB iar guvernul spera sa aduca acest indicator la 2,9% in 2013, sub pragul de 3% fixat de criteriile de la Maastricht.