"Draga Valentin (Lazea- economistul sef al BNR), te rog sa citesti cu atentie studiul. Nu poti sa nu reactionezi cand economia creste peste potential. Dar politica publica nu inseamna doar sa ai un scop, ci si sa reactionezi. Cand in Romania creditul a crescut cu o viteza alarmanta, nimeni nu a facut nimic pentru a stavili aceasta dinamica. Eu eram atunci la o banca comerciala si, venind din BNR, am observat viteza cu care creditul in valuta creste. Acum unii spun ca nu ai ce sa faci, ca asta e piata... Cum sa nu poti sa faci nimic? Puteai sa pui limita la leverage. Cineva a facut-o? Nu! Puteai controla sistemul bancar din umbra. Pentru ca bancile asta au facut. Si-au scos in afara bilanturilor credite, dar nimeni nu s-a gandit sa controleze si acest sistem. Creditul crestea cu viteza, dar nimeni nu s-a gandit sa il franeze", i-a atras atentia fostul economist sef al BNR Daniel Daianu, actualului economist sef, Valentin Lazea.

"Industria bancara nu e o industrie a bomboanelor. Va spun din propria experienta ca europarlamentar ca cel mai puternic lobby din zona bancara vine. Am atras atentia asupra reglementarii bancare. Aceasta criza nu este din cauza Tratatului de la Maastricht, cum sugereaza unii. Aproape nimeni nu a respectat acest tratat", a mai spus Daianu. "Te gandesti si la riscurile sistemice? Te gandesti, dar iti spui ca ele se vor rezolva de la sine. Asa ceva nu se intampla. Faptul ca ai 10 institutii de reglementare nu inseamna ca ai reglementare. Trebuie spus ca asta e una dintre marile carente la nivelul UE, a mai spus Daianu.

In apararea lui Lazea a sarit Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului. "Cand s-a propus o mai stricta reglementare unii au exultat. Numai ca nimeni nu s-a uitat la faptul ca volumul creditelor catre IMM-uri a scazut dramatic... Aceasta ciupercarie de institutii care se infiinteaza acum, mie nu-mi spune nimic. Aceste practici cvasi-fiscale promovate de UE vor avea mari implicatii care pot avea consecinte foarte mari. Basel I este vinovat cu V mare pentru criza de acum. Unele lucruri din studiu ar putea atenta la existenta Bancii Centrale", a mai spus Croitoru.

Faptul ca nu am avut reglementari care sa limiteze deficitele bugetare, asta e de vina, nu lipsa sau excesul de reglementare. E usor sa spui sa nu ai nicio interventie. Bancile la noi au externalizat creditarea pentru ca BNR nu a facut nimic impotriva acestui lucru. Banca Europeana poate sa faca si ea recomandari bancilor nationale atunci cand vede o expansiune prea mare a creditului. Teama mea cea mai mare este ca unele banci sa ajunga atat de mari incat Statele sa devina prizonierele lor", a conchis Daianu.