Proiectul legii bugetului de stat si cel al legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2011 au fost aprobate in sedinta de luni a Executivului, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, citat de Agerpres. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a precizat, la finalul sedintei Cabinetului, ca este pentru prima data cand bugetele au la baza indicatori macroeconomici, care arata o revenire a economiei.

'S-a aprobat proiectul de lege privind bugetul de stat, bugetul de asigurari sociale, bugetul de somaj, bugetul fondului pentru sanatate. Este pentru prima data cand bugetele au la baza indicatori macroeconomici si putem spune ca acestia arata o revenire a economiei. Desi multe voci sustin ca Guvernul Boc nu are viziune, putem spune ca in 2011 avem o crestere economica de 1,5%, lucru validat si de organismele internationale', a spus Ialomitianu. El a precizat ca se va continua consolidarea fiscala si ca vom avea o reducere a deficitului bugetar de la 6,8% la 4,4% cu perspectiva ca in 2012 sa avem un deficit de 3%, potrivit Agerpres.

'Bugetul se bazeaza pe reducerea cheltuielilor curente, a cheltuielilor de personal, cu asistenta sociala, cu bunuri si servicii, iar cheltuielile pentru investitii cresc de la 25,1 la 33,9 miliarde de lei, locuri de munca cu 23.000 mai multe. Se va face o prioritizare a investitiilor de catre fiecare ministru. O sa avem un stat care cheltuieste mai putini bani pentru functionare si mai multi bani pentru investitii. Legat de venituri, avem o crestere semnificativa a impozitelor indirecte si a contributiilor de asigurari sociale, deci veniturile sunt asigurate pentru plata salariilor si pensiilor', a mai spus Ialomitianu.

Cat priveste bugetul asigurarilor sociale, ministrul Finantelor a spus ca acesta nu este unul sustenabil si ca in 2011 se vor transfera de la bugetul de stat 13,9 miliarde de lei. 'Un efort destul de mare, iar pentru bugetul pentru somaj vom avea o subventie de 3 miliarde lei', a spus Ialomitianu.

Citeste si: Gheorghe Ialomitianu: In 2011 avem o prognoza de crestere economica de 1,5%