Astazi s-a aprobat proiectul de lege privind bugetul de stat, bugetul de asigurari sociale, bugetul de somaj, bugetul fondului pentru sanatate. Este pentru prima data cand bugetele au la baza indicatori macroeconomici, iar acesti indicatori pentru 2011 arata o revenire a economiei, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu la finalul sedintei de Guvern de luni seara, potrivit gov.ro.

"In ciuda faptului ca multe voci spun ca Guvernul Boc nu are viziune, putem spune ca fata de anii 2009, 2010 in 2011 avem prognozata o crestere economica de 1,5%, lucru validat si de organismele internationale. Bugetul pe 2011 se bazeaza pe crestere economica, se continua consolidarea fiscala, vom avea o reducere a deficitului bugetar de la 6,8% la 4,4%, deci se poate vorbi in Romania de consolidare fiscala si preconizam ca in 2012 sa avem un deficit bugetar de 3%, asa cum prevede tratatul de la Maastricht", a declarat Ialomiteanu.

Acesta a explicat ca bugetul pe 2011 are la baza reducerea cheltuielilor curente, a cheltuielilor de personal, a cheltuielilor cu asistenta sociala, a cheltuielilor cu bunuri si servicii, a cheltuielilor cu subventiile si o crestere a cheltuielilor cu investitiile, aceste cheltuieli pentru 2011 vor fi de 35,1 miliarde fata de 33,9 in 2010. Mai multi bani pentru investitii, mai multi bani pentru cofinantare.

Guvernul Romaniei se bazeaza in anul 2011 pe o crestere a locurilor de munca, desi nu va fi o crestere mare, totusi avem o crestere. Vom avea cu 23 de mii de locuri de munca mai mult. De asemenea putem vorbi de prioritizarea investitiilor. Aceasta prioritizare a investitiilor o sa va fie prezentata de catre ministrii, fiecare ministru si-a stabilit un plan foarte clar de investitii pentru 2011 si in perspectiva, pentru perioada urmatoare. O sa avem deci, un stat care cheltuieste mai putini bani pentru functionare si mai multi bani pentru investitii. Legat de venituri vom avea o crestere semnificativa a impozitelor indirecte si a contributiilor pe asigurari sociale, fiind asigurate veniturile pentru plata salariilor, pensiilor dar si pentru investitii.

Ministrul a mai declarat ca in ceea ce priveste plusul la contributiile sociale, care vor fi suportate si de catre personalul din Ministerul Administratiei si Internelor exista o crestere doar aici, iar in rest, daca se elimina aceasta contributie, avem reducere.

Legat de bugetul de asigurari sociale, ministrul spune ca bugetul nu este un buget sustenabil si ca va transfera la acest buget si anul viitor, de la bugetul de stat 13,9 miliarde lei, un efort destul de mare, iar pentru bugetul de somaj vom avea o subventie de peste 3 miliarde lei, acesta fiind efortul bugetar pentru echilibrarea acestor doua bugete.