Ministrii de Finante din zona euro au estimat, luni seara, ca "nu mai este nevoie" de suplimentarea, "pentru moment", a fondurilor programului de 750 de miliarde de euro, care are ca scop sprijinirea statelor cu dificultati financiare din cadrul uniunii monetare. Si asta cu toate ca riscurile continua sa ameninte zona euro dupa ce Grecia si Irlanda au primit ajutor de urgenta, scrie AFP.

"Nu vedem necesara vreo actiune imediata", a declarat presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro, Jean- Claude Juncker, intr-o conferinta de presa dupa reuniunea de luni a Eurogrupului, la Bruxelles.

"Sumele necesare pentru programul de ajutor pentru Irlanda sunt relativ scazute in comparatie cu capacitatea de creditare a Fondulu", a spus Klaus Regling, presedintele Fondului European de Stabilitate Financiara, infiintat anul acesta pentru sustinerea tarilor cu probleme din zona euro.

"Fondul va aloca Irlandei mai putin de 10% din capacitatea sa totala. Exista suficiente resurse si pentru alte tari, daca va fi necesar", a adaugat el.

BCE si FMI pleadasera pentru crearea unui fond de urgenta mai mare ca masura de precautie in caz ca si alte tari vor avea nevoie de ajutor financiar de urgenta.

Investitorii sunt ingrijorati ca suma ramasa din cele 750 de miliarde de euro dupa creditarea Greciei si Irlandei nu ar fi suficienta in eventualitatea unei intrari in criza a Spaniei. Alaturi de Spania, Portugaliei, Belgia si Italia, fac parte dintre statele expuse extinderii crizei.