Ministrii de finante din Uniunea Europeana au adoptat oficial pachetul de asistenta financiara in valoare de 85 miliarde de euro pentru Irlanda, cu cateva ore inainte ca Parlamentul irlandez sa aprobe un buget de austeritate, potrivit AFP. O sursa citata de AFP a declarat ca ajutorul nu este conditionat de aprobarea bugetului, dar acest lucru este "crucial".

Ministrii celor 27 de state ale UE "au adoptat decizia de furnizare a asistentei financiare pentru Irlanda si o recomandare care precizeaza conditiile" pe care autoritatile de la Dublin trebuie sa le indeplineasca in schimbul ajutorului financiar, se arata intr-un comunicat al UE.

Din sumele incluse in pachetul de asistenta financiara, zece miliarde de euro vor fi utilizate pentru recapitalizarea bancilor irlandeze, pastrandu-se o rezerva de 25 miliarde de euro, iar 50 miliarde de euro vor acoperi necesitatile de finantare ale Irlandei, mai arata reprezentantii UE.

In cursul zilei de marti, ministrul irlandez de finante, Brian Lenihan, va prezenta Parlamentului proiectul de buget pe 2011, care va contine majorari de taxe si reduceri de cheltuieli, in valoare totala de 6,0 miliarde de euro.