Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Autoconsumul reprezinta 7,6% din PIB. Unde este problema?

de Cristian Orgonas     HotNews.ro
Miercuri, 8 decembrie 2010, 10:31 Economie | Finanţe & Bănci

In acest an, valoarea Produsului Intern Brut va fi in jurul a 510 miliarde lei sau 120 miliarde euro, insa o parte importanta din aceasta suma reprezinta autoconsumul, respectiv valoarea bunurilor produse si consumate in gospodariile populatiei, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Astfel, conform Comisiei Nationale de Prognoza, valoarea autoconsumului populatiei ca si componenta a PIB va fi in 2010 de 38,7 miliarde lei sau 7,6% din PIB, procent in scadere semnificativa fata de inceputul anilor 2000, detalii mai jos, click pe grafic pentru marire. De asemenea, autoconsumul reprezinta si o componenta importanta a cheltuielilor gospodariilor populatiei.

Autoconsumul nu presupune schimburi banesti, nu este fiscalizat si deci nu genereaza incasari bugetare.

Problema nu ar fi una deosebita daca valoarea PIB nu ar fi utilizata la calculul diversilor indicatori economici si sociali, iar diferenta dintre raportarea la PIB cu autoconsum si fara autoconsum se poate observa foarte bine daca analizam evolutia veniturilor bugetare, detalii mai jos.

In mod surprinzator, cea mai buna executie bugetara din ultimii 7 ani a fost realizata in 2004 de guvernul Nastase, in anul respectiv ponderea veniturilor bugetare in PIB calculat fara autoconsum fiind de 37%. A urmat o performanta absolut mediocra a guvernului Tariceanu, si o performanta pe masura de proasta a guvernului Boc.

De remarcat ca, in ultimii 3 ani, diferenta dintre cele doua moduri de calcul reprezinta echivalentul a ~2,5% din PIB, iar in 2004 de 5%, in anul respectiv autoconsumul reprezentand 12,8% din PIB.

Ponderea autoconsumului in cheltuielile populatiei reprezinta un foarte bun indicator al gradului de saracie. Cu cat autoconsumul este mai mare, cu atat populatia este mai saraca si se limiteaza la a consuma produse de stricta necesitate.

In acest context, nu cred ca poate cineva nega cresterea semnificativa a standardului de viata intre 2004 si 2010, detalii mai jos.

Avem insa doua Romanii complet diferite – in mediul rural, ponderea autoconsumului in cheltuielile populatiei este de 25%, iar in mediul urban de doar 5-6%, diferenta dintre cele doua medii de rezidenta fiind uriasa.

Iar pentru a intelege cat de mare este valoarea autoconsumului (9 miliarde euro in 2010) sa spunem ca, in Romania, magazinele vand anual produse alimentare in valoare de aproximativ 20 miliarde euro.

PS off topic: a trebuit sa fac o plata ieri asa ca am retras de la bancomat 600 de lei. Sa inteleg ca am participat si eu la Bankrun 2010?

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

1649 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri