Dezbaterile pe marginea Ordonantei 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori din Comisia de specialitate a Camerei Deputatilor au luat o intorsatura neasteptat in sedinta de miercuri. Deputatii PDL au imbratisat propunerile reprezentantilor bancilor, in special cea legata de aplicarea ne-retroactiva a prevederilor actului normativ. Desi miercuri in jurul orelor 9,30 deputatul Gheorghe Ciobanu (PDL, membru in Comisie) declara pentru reporterul HotNews.ro ca nu exista nicio intelegere in cadrul grupului in acest sens, la numai cateva ore un alt membru al comisiei, democrat-liberalul Adrian Nitu a confirmat “consemnul”. La numai cateva minute, pe forumurile de discutii ale clientii bancilor, a inceput furtuna.

  • Adrian Nitu, membru in Comisie: "BNR ne-a convins"

“Ne-au convins cei de la BNR, ei anuntandu-ne ca aceasta conditie este o conditionalitate din acordul pe care il avem incheiat cu FMI”, a spus pentru HotNews.ro Nitu.

Propunerea nu a trecut la vot din lipsa de cvorum, urmand sa fie discutata la urmatoarea intalnire a membrilor Comisiei, adica cel mai devreme joi. Liberalii si social democratii au fost foarte iritati de “schimbarea” colegilor din PDL, insa jocurile pareau deja facute si numai lipsa cvorumului a facut ca Ordonanta sa nu fie adoptata cu amendamentele favorabile bancherilor.

Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României s-au raliat si ele propunerilor Asociatiei Romane a Bancilor, argumentand cu conditionalitatile din acordul cu FMI. “Aplicarea OUG 50/2010 la stocul de credite este contrară condiţionalităţilor asumate de România în cadrul ultimei scrisori de intenţie semnate cu Fondul Monetar Internaţional”, a explicat directorul Direcţiei de Reglementare şi Autorizare din BNR, Veronica Răducănescu.

  • Finantele au un alt argument: Daca mai vrem finantare, nu trebuie sa aplicam Ordonanta si la stocul de credite

"Susţinem amendamentul", a declarat si secretarul de stat din Finante, Gheorghe Gherghina. "A fost o negociere destul de dură pe această problemă, însă, dacă vrem să avem finanţare în continuare, trebuie să acceptăm că nu se aplică la stocul de credite existent la data intrării în vigoare a OUG 50/2010. În această perioadă, mecanismele de credite au funcţionat (...) Şi, într-adevăr, ca reglaje fine, poate Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor să se uite, să mai vedem, să mai facem, dar ideea de fond aceasta este: că nu trebuie să se aplice la contractele în derulare la data intrării în vigoare a OUG 50", a mai explicat Gherghina.

  • Isarescu: OUG 50 nu e retroactiva, dar nici in spiritul directivei europene

La randul lui, reprezentantul MFP a afirmat ca ne-modificarea actualei forme a Ordonanţei 50/2010 poate duce la declansarea procedurii de infringement la adresa României.

Recent, insusi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că aplicarea OUG 50/2010 în forma actuală poate avea un efect de descurajare a creditării, care va antrena o întârziere a redresării economiei româneşti şi, în consecinţă, chiar o îngreunare a bugetului de stat.

Da, sistemul bancar românesc va avea dificultăţi, deoarece în forma actuală, neclară, băncile trebuie să mai aducă bani. Toate instituţiile, inclusiv Fondul, Comisia, agreează apariţia acestei ordonanţe. Toată lumea apreciază că această ordonanţă este bine venită, în spiritul protecţiei consumatorului. Ordonanţa impune reguli într-un domeniu în care, nu numai în România, nu au prea existat reguli prea limpezi.

Mihai Tanasescu

El a precizat că ordonanţa privind creditele populaţiei nu este retroactivă, dar nici în spiritul directivei europene care prevedere aplicarea doar la creditele noi.

"Nicăieri în lume băncile nu sunt iubite, nici în Europa. Şi există această tendinţă să fie impozitate suplimentar, să fie taxate, să plătească. Reacţia de la noi nu este una atipică, dar există riscul - dacă vrem neapărat să penalizăm băncile - să le introducem nişte costuri suplimentare pe care oricum nu le aveau în calcul în momentul în care au acordat creditele - credite care s-au dat cu unele excese", a mai spus Isărescu.

  • Nimeni nu confirma legatura dintre Ordonanta si Acordul cu FMI

Reprezentantul Romaniei in boardul FMI, Mihai Tanasescu, nu a confirmat existenta unei conditionalitati in privinta adoptarii Ordonantei, marginindu-se sa puncteze ca “această ordonanţă este bine venită, în spiritul protecţiei consumatorului”.

Da, sistemul bancar românesc va avea dificultăţi, deoarece în forma actuală, neclară, băncile trebuie să mai aducă bani. Toate instituţiile, inclusiv Fondul, Comisia, agreează apariţia acestei ordonanţe. Toată lumea apreciază că această ordonanţă este bine venită, în spiritul protecţiei consumatorului. Ordonanţa impune reguli într-un domeniu în care, nu numai în România, nu au prea existat reguli prea limpezi.

  • Pe forumuri, in cateva minute au fost transmise sute de mesaje.

"Singura lovitura pentru banca ar fi, deocamdata, refinantarea creditului la o alta banca! Trebuie facute, sigur, toate calculele, dar linistea este mai presus de orice! Pact cu "crocodilul" nu poti face! In barlog cu ursul nu poti dormi linistit!"

"Pentru moment procesul reprezinta singura optiune. La refinantare slabe sperante. ANPC de-abia asteapta sa scape de raspundere."

"Daca OUG 50 nu se va aplica si la creditele in derulare trebuie sa fiti constienti ca bancile vor face tot posibilul ca pe noi astia vechi sa ramanem captivi in sistem"

"Incredibil! OUG 50 nu se va aplica contractelor in derulare. Era deja transat cu FMI, de catre guvern si BNR!

Ii mai lasam sa-si bata joc de noi, in continuare, pe banii nostrii?"

"Cred ca o revolutie mai poate schimba ceva in tara asta! Cred ca nu rezolvam nimic fara "lupta". Trebuie sa iesim in strada"

Acestea sunt doar o mica parte dintre mesajele care circula pe forumuri, unde tensiunea a crescut dupa gestul PDL, perceput ca "tradare".