Cinci dintre cele mai influente personalitati ale zonei economice europene i-au scris presedintelui UE atragandu-i atentia asupra pericolului persistentei crizei in Europa si propunand solutii care sa asigure o iesire confortabila din aceasta situatie. Fostul premier italian Giuliano Amato, secretarul generl al OECD Pier Carlo Padoan​, Richard Baldwin, Daniel Gros si Stefano Micossi i-au trimis presedinteluii UE, Herman van Rompuy, ingrijorarile lor legate de faptul ca noile reguli de guvernanţă economică "nu sunt un remediu suficient pentru situaţia economică a Uniunii, deoarece acestea nu vor rezolva actualele dezechilibre, subminand credibilitatea programelor de consolidare bugetară şi chiar moneda euro în sine".

"În conformitate cu politicile actuale, Uniunii Europene ii ramane doar speranta unei iesiri lente din criza, cu o problema a somajului ramasa nerezolvata- probleme care nu exclud noi atacuri periculoase- economice şi politice- la adresa viabilitatii si coeziunii UE. Ceea ce este necesar este o creştere substanţială a vitezei de creştere economică a UE, estimata a ramane scazuta pentru prea mult timp", mai arata autorii scrisorii.

Demersul celor 5 personalitati propun solutii in cazul principalelor 5 probleme ale Europei: procesul consolidarii fiscale, mecanismul de gestionare a crizei, reformele structurale, investitiile in infrastructura si coordonarea la nivelul politicilor internationale.

Printre solutiile avute in vedere de autorii scrisorii trimise presedintelui Rompuy se numara:

  • Noi puteri ar trebui acordate Eurostat, care ar putea sa stabilească măsuri de protecţie mai stricta împotriva "supraincalzirii" sectorului public din unele state europene. Cei cinci subliniaza stabilirea unor "norme naţionale care sa previna orice interferenţă de către guvernele naţionale in cadrul agenţiilor nationale de statistica - încă o practică destul de comună a mai multor membri din zona euro".
  • Noi norme de reglementare a sectorului bancar, făcând posibil falimentul institutiilor de credit indiferent de marimea acestora- inclusiv băncile mari transfrontaliere. "Un astfel de sistem ar stimula puternic managerii si actionarii bancilor sa isi limiteze asumarea de riscuri şi sa creeze o disciplina de piaţă mult mai stricta. Băncile vor trebui să isi asume pierderile încă ascunse în bilanţurile lor şi ca deficitele publice nu vor fi umflate pentru a-i salva pe creditorii lor", sustin autorii mesajului.
  • Infiintarea unui Fond Monetar European (EMF) - continuarea permanentă a actualei Facilitati de Stabilitate Financiară Europeana (EFSF), recent aprobat de Consiliul European - dotat cu capital suficient şi acces la finanţare pe piaţă pentru a proteja moneda euro şi a sistemului financiar al Uniunii.
  • Flexibilizarea pietelor muncii din unele state si liberalizarea pietei serviciilor si cea a energiei.
  • Creşterea substanţială a investiţiilor pentru infrastructura pieţei unice, care ar aduce mari beneficii prin stimularea cererii pe termen scurt şi prin creşterea producţiei potenţialului Uniunii pe termen lung.

Situaţia economică şi financiară a Uniunii Europene si "reţetele economice" puse în discuţie în cadrul Consiliului European nu sunt adecvate pentru a restabili creşterea susţinută şi nici pentru a asigura sustenabilitatea datoriei suverane şi stabilitatea financiară. "Sustenabilitatea datoriei poate fi întemeiată doar pe creşterea susţinută a economiilor noastre iar simplul act de vointa privind asanarea finanţelor publice solide nu este suficient. Un acord politic mai larg cu privire la politicile economice şi de guvernare economică este necesar pentru a restabili încrederea în viitorul zonei euro şi al Uniunii", mai spun cei cinci autori.