Majoritatea americanilor sunt nemultumiti de modul in care Banca Centrala americana (Fed) actioneaza ca institutie independenta si ar prefera fie punerea ei sub control politic, fie desfiintarea Fed, arata un sondaj Bloomberg. Atat republicanii cat si democratii sunt unanimi: Fed nu isi face ca lumea treaba, spun acestia. Discutia privind utilitatea mecanismelor utilizate de bancile centrale este un subiect foarte disputat pe plan international, Banca Reglementelor Internationale (un fel de banca a bancilor centrale) publicand in ultima perioada numeroase studii despre cum ar trebui sa abordeze aceste institutii problemele crizei.

"Fed ar fi trebuit sa intreprinda masuri care sa impiedice intrarea in depresiunea economica, iar cei mai multi americani nu vad ca acest lucru sa se fi intamplat", a declarat pentru Bloomberg, Lyle Gramley, ex-guvernator al Fed. "Ultima data cand Fed s-a confruntat cu critici de asemenea anvergura a fost in anii '80, cand banca centrala a aplicat o politica monetara restrictiva in scopul mentinerii inflatiei sub control", a mai adaugat Gramley.

Sondajul facut de Bloomberg a avut loc intre 4 si 7 decembrie si a demonstrat scepticismul americanilor cu privire la utilitatea economica a demersurilor Fed.

Numai 37% dintre cei interogati s-au declarat in favoarea Fed, in vreme ce procentul celor care cer nici mai mult nici mai putin decat desfiintarea Fed s-a dublat in nici doua luni, ajungand la 16%, mai sustine Bloomberg.

Discutia privind utilitatea mecanismelor utilizate de bancile centrale este un subiect foarte disputat pe plan international, Banca Reglementelor Internationale (un fel de banca a bancilor centrale) publicand in ultima perioada numeroase studii despre cum ar trebui sa abordeze aceste institutii problemele crizei.

Reprosurile la adresa bancilor centrale vin pe fondul gestionarii lacunare a problemelor generate de criza, desi aceste institutii sunt numai o pedala a "bicicletei" economiei, cealalta pedala fiind reprezentata de politica fiscala.

Criza insa nu iarta pe nimeni.