Valoarea acestui salariu este stabilita pentru un program complet de lucru de 170 ore in medie pe luna in anul 2011, reprezentand 3,94 lei/ora, arata Hotararea de Guvern publicata in Monitorul Oficial nr. 824 din 9 decembrie. Stabilirea de salarii de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 si 2 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, potrivit actului normativ.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului mentionat al acestui salariu.

Cresterea salariului minim poate avea mai multe efecte, dupa cum arata studiile si declaratiile mai multor specialisti, in cadrul unei analize publicata recent de HotNews.ro.

Pe de o parte, analistii spun ca aceasta crestere poate avea efect pozitiv asupra veniturilor bugetare. Pe de alta parte, poate avea efect negativ asupra inflatiei si cursului de schimb. „Atata timp cat se vorbeste despre cresteri salariale pe fondul unei productivitati scazute, vom fi intr-o permanenta criza, deoarece diferenta dintre aceste majorari si productivitatea muncii ajunge fie in inflatie, fie in deprecierea cursului de schimb. Nu putem sa intelegem ca tara si ca indivizi chestia asta? O sa mai stam si o sa avem in continuare aceleasi probleme", au spus oficiali ai BNR, in articolul mentionat.