Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Platile online cu carduri din Romania au fost afectate miercuri dupa ce site-urile Mastercard si Visa au fost atacate de hackeri in scandalul Wikileaks

Platile online cu cardul din Romania au fost afectate miercuri, dupa ce hackeri sustinatori ai organizatiei WikiLeaks au blocat site-ul Mastercard. Anuntul a fost facut de Netopia Sistem, companie ce detine o platforma care proceseaza local circa 15.000 de tranzactii lunar. Tranzactiile cu cardurile Mastercard au fost reluate in cursul serii de miercuri si nu au existat probleme cu cardurile Visa, a spus pentru HotNews.ro directorul executiv al firmei, Antonio Eram. Contactati de HotNews.ro si oficialii Gecad ePayment, companie ce controleaza circa 90% din piata locala de tranzactii online cu cardul, au confirmat faptul ca atacurile hackerilor asupra site-urilor Mastercard si Visa au afectat tranzactiile online cu carduri din Romania. Potrivit acestora, infrastructura de procesare a fost afectata la nivel global. Directorul Gecad ePayment, Daniel Nicolescu, a precizat insa ca "situatia nu a avut impact semnificativ asupra vanzarilor comerciantilor online" si ca procesarea platilor cu cardul decurge acum normal. Site-ul companiei Mastercard a devenit nefunctional miercuri, dupa ce atacul asupra sa a fost revendicat pe Twitter. Hackerul sustine ca atacul reprezinta razbunarea pentru decizia MasterCard de a inceta sa opereze platile in contul Wikileaks.

Posta Romana ar putea primi saptamana viitoare o amenda de peste 33 milioane de euro pentru incalcarea concurentei

Posta Romana ar putea primi saptamana viitoare o amenda de peste 33 milioane de euro pentru incalcarea concurentei. Autoritatea din domeniu a finalizat investigatia inceputa in 2005 impotriva Postei Romane, pentru o posibila incalcare a regulilor de concurenta, dar nu a luat inca o decizie privind sanctionarea acesteia. Daca se va lua o decizie, sanctiunea ar putea ajunge pana la 10% din cifra de afaceri din anul anterior sanctiunii. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat pentru HotNews.ro ca raportul echipei de investigatii recomanda intr-adevar amendarea Postei Romane si ca saptamana viitoare ar urma sa se ia o decizie. Investigatia Consiliului Concurentei, demarata din 2005, a urmarit doua posibile incalcari ale legii privind abuzul de pozitie dominanta, prin politica Postei Romane de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii postale. Este vorba de acordarea unui tratament preferential companiei Infopress Group SA si aplicarea unor reduceri tarifare intr-un mod discriminatoriu anumitor beneficiari pentru prestarea de servicii postale standard de corespondenta comerciala.

NORC nu considera lansarea Google Street View ca fiind o amenintare pentru business-ul sau din Romania

Compania care a lansat acum doi ani NORC, primul serviciu care ofera imagini panoramice la nivel de strada in Romania, spune ca intrarea Google cu Street View pe piata noastra nu este un lucru ingrijorator. "Stiam ca va veni ziua cand Google va lansa Street View, asteptam momentul inca de acum doi ani", a declarat pentru HotNews.ro unul dintre fondatorii companiei eXtreme Soft Group, Lucian Neagu. Acesta a explicat ca serviciul de imagini panoramice nu genereaza venituri companiei, ci este complementar cu altele aflate in portofoliu. Intrebat daca Google s-a aratat interesata sa cumpere NORC, Neagu a precizat ca nu, si a tinut sa adauge ca ar fi fost riscant si gresit ca business-ul companiei sale sa fie construit cu gandul ca intr-o zi Google o va cumpara. Lansat in 2008, NORC este primul serviciu care ofera fotografii panoramice la nivel de strada in Romania, acoperind in prezent peste 70 de orase si o retea vasta de drumuri nationale. Compania are imagini panoramice din mai multe tari central si est-europene, cum ar fi Austria, Slovacia, Ungaria, Cehia, Polonia si Rusia.

Cinci economisti influenti i-au scris presedintelui UE propunand solutii simple de iesire din criza. Vezi in ce consta "The New Deal"

Cinci economisti influenti i-au scris presedintelui Uniunii Europene propunand solutii simple de iesire din criza. Printre semnatarii scrisorii se numara fostul premier italian Giuliano Amato, economistul sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Pier Carlo Padoan, profesorul Richard Baldwin si analistul Daniel Gros, director al Centrului de Studii Politice Europene din Bruxelles. Acestia s-au declarat ingrijorati de faptul ca noile reguli de guvernanţă economică "nu sunt un remediu suficient pentru situaţia economică a Uniunii, deoarece acestea nu vor rezolva actualele dezechilibre". Cele 5 personalitati propun solutii in cazul principalelor probleme ale Europei: procesul consolidarii fiscale, mecanismul de gestionare a crizei, reformele structurale, investitiile in infrastructura si coordonarea la nivelul politicilor internationale. Potrivit economistilor, noi puteri ar trebui acordate Eurostat, care ar putea sa stabilească măsuri de protecţie mai stricte împotriva "supraincalzirii" sectorului public din unele state europene. Cei cinci subliniaza stabilirea unor "norme naţionale care sa previna orice interferenţă de către guvernele naţionale in cadrul agenţiilor de statistica - încă o practică destul de comună a mai multor membri din zona euro". Printre propuneri se numara si stabilirea unor noi norme de reglementare a sectorului bancar, care sa făca posibil falimentul institutiilor de credit indiferent de marimea acestora - inclusiv a băncilor mari transfrontaliere. Alte solutii sunt infiintarea unui Fond Monetar European, flexibilizarea pietelor muncii si creşterea investiţiilor pentru infrastructura pieţei unice.