Banca Centrala a Chinei a urcat nivelul rezervelor minime obligatorii (partea din depozite plasata la banca nationala) pentru a treia oara intr-o singura luna, in incercarea de a frana consumul si inflatia. Bancile comerciale din China trebuie sa faca fata unui nivel- record al RMO, de 18,5 % in cazul bancilor mari si la 15% in cazul celor mici. La un asemenea RMO, nivelul creditarii ar trebui sa scada, prevenind o supraincalzire a economiei, manifestata prin exporturi extrem de ridicate (153,3 miliarde de dolari numai in noiembrie, in crestere cu circa 35% fata de noiembrie 2009).

E drept, banca centrala putea sa ridice si nivelul dobanzii cheie, ceea ce ar fi intarit de asemenea politica monetara, insa a preferat masuri “prudente”, dupa cum spun oficialii chinezi intr-un comunicat.

Inflatia in China va fi facuta publica sambata in mod oficial, dar exista deja un consens printre analisti, care estimeaza ca preturile au urcat cu 4,7% in ultimele 12 luni. In urma masurilor anterioare de restrangere a creditarii, aceasta nu a franat suficient, iar masa monetara a crescut simtitor, alimentata de excedentul comercial insemnat. Bursele au reactionat si ele, pierzand circa 9% in ultima luna.

Teama de impactul unei inflatii persistente si ridicate in China este foarte mare, aceasta fiind unul dintre subiectele care vor fi abordate in cursul urmatoarei intalniri dintre chinezi si americani. Oficialii chinezi spun ca inflatia este una "de import", ca urmare a injectiilor de lichiditate facute in SUA si transmisa prin intermediul fluxurilor speculative.