Oficialii chinezi s-au angajat sa asigure in 2011 o dezvoltarea economica "stabila si sanatoasa", a anuntat duminica agentia China Noua, la incheierea conferintei economice anuale. Dupa conferinta, care are loc in fiecare an pentru a prezenta strategia economica pentru urmatoarele 12 luni, China s-a angajat de asemenea pentru gestionarea unei inflatii "stabile si active", adauga sursa citata.

La sfarsitul acestei reuniuni de trei zile a principalilor responsabili chinezi, prezidata de presedintele Hu Jintao si la care a participat si premierul Wen Jiabao, s-a reafirmat intentia inaspririi politicii monetare anul viitor.

Politica economica in 2011 va fi "sanatoasa, prudenta si flexibila", se spune in declaratia data publicitatii dupa intalnire. Au fost reiterate angajamentele Guvernului privind cresterea ocuparii fortei de munca, securitate sociala si sanatatea.

China a anuntat sambata o rata a inflatiei de peste 5%, cea mai mare de la inceputul crizei financiare. Indicele preturilor de consum a crescut in noiembrie cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit Biroului National de Statistica (BNS).

Vineri, banca centrala a ridicat pentru a sasea oara in acest an rata rezervelor minime obligatorii ale bancilor pentru a limita creditarea.