Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Emil Boc: Discutia cu FMI privind un eventual nou acord va incepe la 20 ianuarie

Discutiile dintre autoritatile romane si Fondul Monetar International privind posibilitatea unui nou imprumut incep la 20 ianuarie, cand delegatia FMI revine la Bucuresti. Opinia actuala este ca Romania ar putea avea nevoie de un acord-cadru, fara o suma concreta, afirma premierul Emil Boc.

El a sustinut ca, pana in prezent, nu s-a discutat cu FMI despre niciun fel de suma aferenta acestui posibil viitor acord. "Nu solicitam bani concreti, este un acord din acesta preventiv, pentru a evita derapajele in viitor ale Romaniei si pentru a nu cadea din nou in patima populismului", a explicat Boc.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara in noiembrie, ca Fondul va discuta la urmatoarea evaluare, programata pentru inceputul anului viitor, conditiile si tipul noii intelegeri cu Romania, care va fi incheiata dupa finalizarea actualului acord stand-by.

Jeffrey Franks declara anterior ca noul aranjament pe care autoritatile romane il vor incheia cu institutia internationala va avea "cu siguranta" o valoare mai mica decat imprumutul actual de 13 miliarde euro, iar banii vor putea fi atrasi de autoritati doar daca vor aparea probleme neprevazute.

De asemenea, la mijlocul lunii octombrie, presedintele Traian Basescu afirma ca este un sustinator fara rezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza imprumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit care va fi pusa la dispozitie in cazul in care situatia internationala o va impune.

Romania are un acord in derulare cu FMI, UE si Banca Mondiala in valoare de 20 de miliarde de euro, dintre care 13 miliarde euro contractate de la Fondul Moentar International.

Bulgaria si-a dublat exporturile de electricitate in 2010. Principalul concurent este Romania

Bulgaria si-a dublat exporturile de electricitate in 2010, la 7.500 GWh, fata de anul trecut si intentioneaza sa devina lider al vanzarilor de energie in Europa de Sud-Est, principalul concurent fiind Romania.

Pentru 2011, este prevazut un nivel al exporturilor de electricitate similar celui din acest an, a declarat presedintele Companiei nationale de electricitate , Krasimir Parvanov, aratand ca Bulgaria are ambitia sa devina lider de necontestat al exporturilor de energie in Europa de Sud-Est, iar principalul concurent este Romania.

In 2010, cantitatea de electricitate vanduta in strainatate de Bulgaria a reprezentat 21,6% din energie produsa in tara. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, exportul de energie electrica al Romaniei a scazut in primele zece luni cu 20,6% comparativ cu perioada similara din 2009.

Printre cele mai interesante aspecte luate in considerare de Bulgaria pentru 2011 este posibilitatea de a exporta energie electrica in Italia.

Premierul Portugaliei: Problema noastra este doar una de buget. Nu avem nevoie de ajutorul FMI

Problemele economice ale Portugaliei pot fi rezolvate fara ajutorul Fondului Monetar International, declara primul ministru Jose Socrates intr-un interviu aparut sambata in cotidianul Diario de Noticias, citat de AFP. Reactia vine dupa ce mai multi economisti au declarat ca Portugalia ar putea fi urmatorul potential candidat din zona euro la un pachet de salvare, dupa Grecia si Irlanda.

"Nu avem o problema care sa necesite sa ne indreptam spre FMI. Problema noastra este doar una de buget, care trebuie corectata, la fel ca in alte tari", a afirmat Socrates. "Stim exact ce avem de facut si nu avem nevoie de altcineva sa ne spuna asta", a subliniat Socrates.

Portugalia a adoptat recent un buget de austeritate pentru 2011, care include cresteri de taxe si taierea cu 5% a salariilor bugetarilor, masuri menite sa reduca deficitul bugetar la 4,6% din PIB, de la 7,3% estimat pentru acest an.